Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan det bli nya förskolor

 
Förskolan i Nykvarn
Visa alla artiklar

Förslaget står fast: Riv Lillhaga förskola och bygg nytt. Dessutom finns tankar på att bygga ut tre förskolor – och att bygga fem helt nya.

Bostäder byggs och folk flyttar in. Därmed finns ett stort behov av nya förskoleplatser i Nykvarn. Om fem år beräknas kommunen ha mellan 12 100 och 13 300 invånare, mot 10 200 i dag. Nu finns 35 avdelningar på de kommunala förskolorna – om fem år behövs minst 51. Nu är en plan för hur detta ska ordnas på gång. LT har läst ett utkast.

Mest akut är att göra något åt Lillhaga förskola som är i uselt skick. Redan i vintras, när förskolan drabbades av flera fuktskador, ville tjänstemännen riva den. Men politikerna beslutade i stället om en utredning – och i denna återkommer förslaget att riva och bygga en ny förskola nästa år. Den nya föreslås ha åtta avdelningar i två plan. I dag har Lillhaga förskola fem avdelningar.

Tre andra förskolor skulle kunna byggas till: Gammeltorp med två avdelningar 2017, Tallbacken med fyra avdelningar 2018 och Winklerska med två avdelningar 2019.

– Gammeltorp ligger centralt och har högt söktryck. Den är väldigt populär, säger samhällsplanerare Oscar Olsson.

Förskolegårdarna behöver också bli större, i fallet Gammeltorp kan grusplanen vid gamla idrottsplatsen användas och i fallet Tallbacken en del av Folkets park. Men att bara bygga till dagens förskolor räcker inte. I utredningen redovisas tankar om fem helt nya förskolor fram till 2027.

– Det handlar om att ha beredskap för en kraftigt ökande befolkning, att ha planer så att vi kan bygga. Till slut kanske vi inte behöver alla, säger Oscar Olsson.

Först på tur står ett område vid änden av Fredriksbergsvägen, ett stenkast från Brokvarn, och ett område vid Järnavägen, nära utfarten till väg 509. På den plats som först har en färdig detaljplan påbörjas bygget 2018, på den andra ett par år senare.

Enligt utredningen skulle nya förskolor också kunna byggas i Furuborgsområdet, intill den grundskola som är på gång just nu, på ytterligare en plats vid Fredriksbergsvägen och i Älgbostadsområdet, norr eller söder om landsvägen.

De nya förskolorna och de tillbyggda befintliga föreslås alla få minst sex, ofta åtta, avdelningar. Det är dels en fråga om att utrymme – på förskolor med två våningar får man in fler avdelningar – dels en fråga om ekonomi.

– Utbildningschef Inger Fransson vill ha minst sex avdelningar, framför allt ur ett driftsekonomiskt perspektiv, säger samhällsbyggnadschef Bengt Andersson.

LT har inte lyckats nå Inger Fransson själv för en kommentar.

På tisdag tar kommunstyrelsen ställning till två förslag som rör Nykvarns förskolor i framtiden: att påbörja arbetet med nya Lillhaga och att sätta i gång detaljplanearbete för området vid Fredriksbergsvägen.

Läs även: Nykvarn borde satsa 90 miljoner på husen

River inte skadad förskola – startar utredning

Rådet till politikerna: Riv Lillhaga förskola

Flera fuktskador på förskola

”Måste ta ett beslut – rusta eller bygg nytt”

Nio förskolor varav en privat

I Nykvarn finns åtta kommunala förskolor, totalt 35 avdelningar. 2022 behövs mellan 51 och 56 avdelningar.

Enligt ett förslag från tjänstemännen bör Lillhaga förskola rivas och ersättas med en ny. Tre andra kan byggas till. Fem platser för nya förskolor pekas också ut.

Förhoppningen är att få ner gruppstorlekarna till 15 barn per avdelning för 1–3-åringar och 20 för 4–5-åringar. Skolverkets råd är dock 6–12 respektive 9–15 barn per grupp.

I Nykvarn finns en privat förskola, i Taxinge. Just nu finns inga propåer från privata aktörer, enligt kommunalrådet Bob Wållberg (NP), som dock inte utesluter att någon av de nya förskolorna kan drivas privat.