Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hade trosspassarna sin arbetsplats

En i mängden av bilder från slussen i Södertälje, denna gång från mitten av 1930-talet.

Bilden är tagen från sydost och vi ser den gamla slussbron med sina låga räcken. I vänstra, nedre hörnet syns nergången på en smal trätrappa till det flytande ledverket. Den trappan var hal vid låga temperaturer och knappast handikappvänlig. Själva slussbassängen skilde sig inte i något större avseende från dagens. Den kommer dock att se annorlunda ut efter den kommande ombyggnaden.

Olikt mot dagens utseende är den runda kur som vi ser i högra delen av bilden. Kuren dolde en nedstigningsväg till kammaren för den östra av de södra slussportarna.

Den västra sidan om slussbassängen, med sin kulle och Kanalkaféet, var på den tiden ganska öppen innan träden vuxit upp och det nya kanalkontoret från 1983 hade tagits i bruk.

Manövertornet hade då kvar sina stora fönster. Ganska nära detta torn ser vi en person som går mot tornet. Kanske en trosspassare som skulle hantera trossar eller vajrar från en kommande fartyg. Fönstren till manövertornet förminskades under 1940-talet för att minska uppvärmningskostnaderna. Det gamla kanalkontoret ser vi längre bort. Det finns kvar men används inte på samma sätt.

Långt bort i bakgrunden kan vi se kyrktornet som en kompassnål. Genom talldungen syns Castorhuset med sin då ljusgrå livfärg. Det ska bli intressant att se hur motivet kommer att se ut efter den kommande ombyggnaden av kanalen.