Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här finns stans billigaste parkering

En av kommunens parkeringszoner påverkas inte av höjningarna. Nu hoppas kommunen att fler bilburna ska välja parkeringen vid polishuset.

Snart träder de nya parkeringsavgifterna och tiderna i kraft. Något som innebär att en heldag i den gröna och dyraste zonen blir dubbelt så dyr som tidigare. Men parkeringen vid polishuset, den så kallade gula zonen, är inte mål för någon prishöjning eller ändrade tider. I stället vill kommunen att fler väljer den parkeringen före de andra. De två kronor i timmen som det kostar ska vara ett incitament för att välja den framför de som är närmare centrum.

– Vi vill att folk ska parkera där som alternativ. Om man inte vill betala mycket för parkering och kan tänka sig att gå en bit då har man den här parkeringen. Dessutom får man stå ända upp till 14 dagar där, säger Ewa Lofvar Konradsson, ordförande för tekniska nämnden.

Bettina Palmér från Järna är en av alla som använder parkeringen dagligen. Det är framför allt priset som gör att hon ställer sig där även om vädret ibland kan få

henne att ställa sig närmare jobbet på Lovisinsgatan.

– Två dagar på parkeringen vid stationen kostar lika mycket som två veckor här. Här är det så enkelt, jag checkar in och två veckor senare checkar jag ut. Ibland händer det att jag ställer mig närmare jobbet. Om det spöregnar till exempel.

Även om det i dagsläget inte finns några planer på att höja avgiften i den gula zonen finns det heller inga tankar på att utöka den. Konradsson påpekar dock att de kontinuerligt ser på hur parkeringarna används och vilka behov som finns.

– Vi försöker alltid hålla oss uppdaterade på hur efterfrågan är på olika håll. Sedan är det jättesvårt om det inte finns tillräckligt med yta.

Hon förklarar att det också är en mängd parametrar kommunen tar hänsyn till när de ser var det är lämpligt med nya parkeringar eller om man ska utvidga befintliga.

– Vi måste titta på trafikströmmar för att se hur folk kör för att ta sig till parkeringarna. Det är för att minska påfrestningen på Birkakorset och Turingekorset just när det gäller partikelhalter.

Även om hon önskar att fler skulle använda sig av parkeringen vid polishuset är hon nöjd med att det redan i dag är många som använder den.

–Jag kommer ihåg när vi gjorde i ordning den. Nu har vi facit. Det är jättekul

att den används väldigt mycket och att vi har kunnat behålla den låga taxan som

kompensation för att inte parkera i centrum.

Natten mellan 24 och 25 januari stängdes dock parkeringssystemet av. Det är för att kommunen ska kunna programmera om alla automater som kommer omfattas av de nya avgifterna. Systemet kommer öppna upp igen natten mot 1 februari.

Under tiden kommer det vara gratis parkering.