Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har du koll på hur du använder brandsläckaren?

Varje år inträffar omkring 700 bostadsbränder i Stockholms län. Trots det saknar mer än fjärde person en brandsläckare hemma.

– När det brinner i hemmet kan en brandsläckare utgöra skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof, säger Hans Andersson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Räddningstjänsten rycker ut till hela 6 000 bostadsbränder varje år, varav cirka 700 av utryckningarna är i Stockholms län enligt statistik från MSB. De vanligaste orsakerna är glömd spis och soteld, och det finns en tydlig koppling mellan brandens utveckling och förekomsten av brandsläckare.

– Det viktigaste brandskyddet är brandvarnaren eftersom den räddar liv, men den förhindrar ju inte villan eller lägenheten från att brinna ner, säger Hans Andersson.

En ny Sifo-undersökning visar att hela 28 procent av svenskarna saknar brandsläckare i bostaden. Sämst är situationen i storstäderna Malmö och Stockholm, där 37 respektive 35 procent av invånarna saknar brandsläckare.

– Även en brand där ingen skadas kan innebära ett trauma för en familj, med svåra ekonomiska och känslomässiga konsekvenser. Brandsläckaren är en enkel och billig investering som kan vara livsviktig om olyckan är framme, säger Hans Andersson.

Brandskyddsföreningen rekommenderar att man använder pulversläckare i bostaden.

Fakta: Så använder du en brandsläckare

1. Dra ut säkringen och lossa slangen.

2. Se till att brandsläckaren står i upprätt läge när den används.

3. Gå ej för nära elden, och håll dig lågt för att undvika värme och rök.

4. Rikta munstycket mot lågornas bas och tryck in avtryckaren helt.

5. Ta inga onödiga risker. Om lågorna eller röken känns hotande, utrym och stäng om möjligt in branden.

Källa: Brandskyddsföreningen