Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har de stans mäktigaste julpynt?

Överallt lyser det på Marianne och Leif Ottingers hus i Björkåsen, Nykvarn. Tusentals lampor som lockar barn och vuxna att beskåda underverket.

Många bilar saktar in när de passerar huset.

Vet du hur många lampor det är egentligen, Marianne Ottinger?

– Nej, i dag är det ju led-lampor som gäller så det är svårt att säga. Men när man hade andra lampor, som drog en jädrans massa ström, hade man lite mer koll på sådant.

Hur mycket ström drog det på den tiden mot för nu?

– Ja, vi tänder ju på fredag före första advent, sen får det brinna till trettondagen. Då när man kollade på mätaren var det 1 500 kronor mer ungefär, nu är det ju väldigt lite med ledbelysningen.

Ni har lampor överallt, hur lång tid tar det att sätta upp alltsammans?

– Huset är utbyggt, så den gamla delen med brant plåttak måste man upp på

i november innan det blir för halt. Så en månad ungefär.

Marianne Ottinger är 69 år, maken Leif Ottinger, 67. Intresset för julbelysning har de haft sen ett 20-tal år tillbaka.

– Det började tack vare den där butiken på Klockarvägen i Geneta, som en egyptier hade. Han hade tagit in tre fyra lådor med belysning från Egypten, och jag tyckte att det var så mysigt så jag köpte in dem. Sen blev det mer och mer och slutade så här, säger Marianne och tillägger:

– Men på trettondagen ska skiten bort, då ska tulpaner in och lysa upp tillvaron i stället.