Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs bättre känsla för världen

Världen är platt. I alla fall i atlasen eller på världskartan på skolväggen. Sjätteklassarna på Örjanskolan tillverkar varsin jordglob för att få en bättre känsla för verkligheten.

Ta en badboll – klä den med tidningspapper och måla på tapetklister. Måla bollen blå och du har grunden till din egen jordglob. Så gjorde sexorna på Örjanskolan i Ytterjärna och när LT tittar in ritas och färgläggs kontinenter för fullt.

– Mina världsdelar får varsin färg. Nordamerika blev blå, säger Eleonora Steiber.

Joel Hallström har målat dit Stora sjöarna i Nordamerika och fått Afrika på plats på sin glob, Afrika som ju är en betydligt större kontinent än vad en platt världskarta ger intryck av.

Men varför göra jordglober när man kan få planeten att snurra på en datorskärm?

– Vi lär oss mer när vi gör alla delar själva. Vi kommer ihåg allt bättre, säger Joel Hallström.

15 jordglober tar form i klassrummet. Bakom idén står läraren Christine Hagen.

– Vi vill att våra elever ska lära sig från händerna, genom kroppen och upp i huvudet, säger hon.

– Min värld är platt som en pannkaka, med Kanada uppe till vänster och Australien nere till höger. Det hoppas jag att eleverna ska slippa. De ska få en känsla av att jorden är rund och att vi alla hör ihop.