Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bygger Nykvarn ­vattentornet ”Kantarell” för 42 miljoner

 
Nykvarn bygger vattentorn
Visa alla artiklar

Nu är det klubbat och klart – Nykvarn får ett eget vatten­torn, till en kostnad av 42 miljoner kronor. Det ska byggas enligt förslaget som kallas för ”Kantarell”.

TV: Här ska nya landmärket byggas

Ett av de tre förslagen var klart populärast bland Nykvarnsborna.

Men nu är det klubbat att det blir ett annat alternativ som ska förverkligas.

– Det kan synas lite tråkigt med tanke på hur intresset bland medborgarna såg ut. Men jag förstår de bedömningar som har gjorts, säger Effe Östman (M), ordförande för kommunfullmäktige som härom dagen fattade beslut i frågan.

Eftersom vattentornet blir ett landmärke beslutades att ge kommuninvånarna chans att välja mellan tre alternativa utformningar. Förslaget ”Parameter”, omsvept av ett stålnät, var populärast, men bedömdes till slut vara dyrare i underhåll och kunna locka människor att ge sig upp och klättra. Därför gick såväl tjänstemän som politiker in för den rena betongkonstruktionen ”Kantarell”.

Nykvarn behöver ha ett eget vattentorn eftersom det i dag endast finns reservvatten för cirka fem timmar om det blir brott på röret från Södertälje. Med ett eget vattentorn utökas tiden till ett och ett halvt dygn.

Vattentornet ska byggas vid Södertäljevägen, en bit norr om Nykvarns station, och förhoppningen är att det ska stå klart sommaren 2018. Närmast ska en upphandling göras.