Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är sex nycklar till derbyseger

En sexpoängsmatch som kan bli skillnaden mellan superettaspel och division ett. Då ger profilerna sina taktiska tips inför söndagens ångestderby.

– Jag är lite förvånad över att (Andreas) Haddad inte lyfte fram vikten av att få bort mig, säger Louay ”Lolo” Chanko med ett skratt.

Det är han som är navet i den där centrallinjen som förre kollegan Sharbel Touma lyfter fram som avgörande i derbyt. Och det är kapten Chanko som ska leda laget till seger. Själv tonar han dock ner sin roll något och lyfter i stället – precis som Touma – fram anfallsspelet.

– Ett lag måste ha ett ledande mittfält. Vi som är rutinerade spelare måste visa vägen, men alla måste vara delaktiga. Det är derby, det är känslor, kamp och massa energi man måste få fram. Men jag tänker mest på att vi måste ta vara på våra målchanser, säger Chanko och fortsätter:

– Det gäller att tro på det. Får man en chans så ska man tro på det. Jag menar, jag vill avgöra derbyt – sådana här matcher går alltid till historien.

Säsongen har varit ryckig för veteranen. Det började med en lång avstängning efter första matchen och har fortsatt med en vadskada. Söndagens derby kan bli 36-åringens sista.

– Absolut kan det bli så. Men svaret får du efter sista matchen. Men samtidigt, jag har aldrig haft problem med stora skador. Fysiken behöver vi inte gå in på, där håller jag i fem år till, men suget måste finnas kvar.

Med tanke på matchens betydelse och att det kan bli Chankos sista derbyframträdande, är det mycket på spel för mittfältaren.

– Förlorar man en sådan här match så vill man inte visa sig på stan. Tappar vi en sådan här match så kommer det bli en rejäl uppförsbacke. Men jag ser bara tre poäng framför mig.

Den gamla Assyriskaanfallaren Andreas Haddad lyfter bland annat fram ett mer varierande spel i just sista tredjedelen.

Daniel Sliper, den ofta djupledsspringande yttermittfältaren, håller med.

– Haddad är väldigt klok i det han säger. Jag har en spelstil som jag tror passar en sådan här match ganska bra. Just den variationen som han nämner, den kan jag stå för i mitt spel, säger Daniel Sliper.

Från sin mittfältsposition är Daniel Sliper en av de Assyriskaspelare som stått för mest offensiv kreativitet. Han toppar också den interna skott- och skytteligan.

– Jag kanske inte är lika vass med bollen på fötterna eller i sista touchen, men jag har lite andra kvaliteter som att springa mer utan boll och hitta relationer med mina medspelare. Och så givetvis att jag är i straffområdet väldigt mycket. Det är där jag gör mina mål.

Assyriska inledde säsongen svagt, lyfte sig sedan men till derbyt kommer laget från en liten svacka.

– Man tyckte Degerforsmatchen var viktig, men det är ju betydligt mer prestige i denna. Så det är klart att vi är i ännu mer behov av en trepoängare. Vi måste börja vinna matcher. Det tycker jag är en bra start att göra det på söndag, säger Daniel Sliper.

Profilernas taktiska nycklar

Andreas Haddad ringar in tre fokusområden för Assyriska:

Trygghet i försvar. ”Det har vi inte haft med alla byten, skador och avstängningar. Det är prio ett. Allt byggs bakifrån.”

Variera uppspelen. ”Ställ frågor till Syrianska – i så många former som möjligt. De ska få ta beslut hela tiden. Falla? Upp i press? En långboll. Ett instick. Förra matchen var det endast spel utanför boxen på mötande spelare. Det är ganska enkelt att försvara mot.”

Snabba kontringar. ”När vi får bollen gäller det att inte drälla med bollen. Utan ha ett mycket snabbare omställningsspel.”

Sharbel Touma ringar in tre fokusområden för Syrianska:

Anfallsspelet. ”Mycket hänger på våra nya forwards. Det blir inte så många chanser i en sådan här match, så det gäller att sätta dem.

Följa matchplanen. ”Derby innebär mycket känslor. Då gäller det att följa matchplanen. Jag har spelat många derbyn, man är het, man vill mycket. Men samtidigt måste man kunna styra sina känslor.”

Ledarna. ”Chanko är ju största profilen och ledaren i laget. Han kommer kliva fram och leda laget. Sen har vi Alex Michel och Mattias Mete

i centrallinjen. De måste ta tag i det och visa mod.