Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Nybos förslag på nya bostäder vid Yngern

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

Här är det – Nybos nya förslag för Hökmossbadet och Älgbostad: större bad, friluftsområde, 50 lägenheter och ett äldreboende.
– Vi har hittat en bra balans, säger ordförande Runar Andersson (NP).

Äldreboendet är den stora skillnaden jämfört med det tidigare förslaget för Älgbostad, området runt populära Hökmossbadet vid sjön Yngern.

Precis som på skissen från i somras är ett 50-tal bostäder inritade. Men i och med att de har blivit mindre – inga villor finns med i det nya förslaget – tas inte mer mark i anspråk för bebyggelse.

Runar Andersson (NP), styrelseordförande i kommunala Nykvarnsbostäder (Nybo), framhåller ändå att badet och friluftsområdet är det viktigaste.

– Badet förstoras väsentligt. Vi gör en massa arrangemang, som boulebana och lekplatser. Det ska finnas fritidssysselsättning för alla. Parkeringsytorna blir bättre.

Men det som väcker debatt är bostadsplanerna. På den nya idéskissen från arkitekt Kjell Forshed finns två grupper om 25 lägenheter. Äldreboendet ligger i mitten. ”En hänsynsfull komplettering av bostäder”, enligt arkitekten, som anser att bostäderna förbättrar tryggheten och tillgängligheten i området.

Runar Andersson håller med.

– De som bor där uppe ser ner mot badet. Det är bra att någon håller ett öga på området som kan bli tomt på kvällarna, säger han.

Nybo vill nu att Nykvarns kommun tar fram en detaljplan för området. Bolaget vill så småningom köpa marken, som ägs av kommunen.

Vad tror du att Nykvarnsborna tycker om planerna?

– Den breda allmänheten vill ha ett bra bad och bra kommunikationer. Jag tror inte att folk har några invändningar.

– Under planprocessen kan det komma in synpunkter som vi får ta hänsyn till.

Planerna har varit uppe till diskussion bland Nykvarnspartiets medlemmar.

– Där är det enbart positiva tongångar, säger Runar Andersson, som också säger sig ha fått positiva besked från Moderaterna, Socialdemokraterna och Folkpartiet.

– Det här är ovanligt väl förankrat. Vi har också jobbat med elever från Lillhagaskolan.

I Moderaterna har dock några medlemmar varit negativa – som Anders Wallenberg som nyligen lämnade partiet i protest.

Lars-Erik Aili (L) och Märtha Dahlberg (S) har inte sett Nybos senaste förslag.

– Vi tyckte att området var väl högexploaterat i det förra förslaget. Vi måste tänka till, säger Lars-Erik Aili.

– Vi tycker att det är okej att bygga, men bostäderna får inte göra intrång på friluftsområdet och badet, säger Märtha Dahlberg.

Centern står fast vid att det är alldeles för mycket med 50-talet bostäder.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna vill inte alls ha bostäder på Älgbostad.

Mathias Jonsson [email protected]