Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är namnen som ska ge folkomröstning

 
Striden om Hökmossbadet/Älgbostad
Visa alla artiklar

852 namn lämnade Leonardo Horvat över till kommunen på torsdagen. Så många vill ha en folkomröstning kring det planerade bygget i Hökmossen.

Nära vattnet vid Yngern planeras 50 lägenheter och ett äldreboende med ytterligare 20 lägenheter, som LT tidigare har rapporterat om. Många Nykvarnsbor har varit emot bygget, och en Facebookgrupp med syftet att få till en folkomröstning fick snabbt många följare.

Nu har 852 personer skrivit under en namninsamling i hopp om att omröstningen ska bli verklighet.

Leonardo Horvat, som lämnade över den 70 sidor långa listan till kommunen, tror att en folkomröstning kommer att bli av.

– Annars kommer politikerna att tappa röster, om folk känner sig överkörda. Det blir omöjligt att säga sig stå på folkets sida om man ignorerar runt 1 000 personer. Och jag tror att fler än så kommer att rösta mot bygget om det blir en omröstning.

Kommunstyrelsens ordförande Bob Wållberg (NP) har aldrig varit med om en liknande situation, och vill inte gissa på vad som händer nu.

– Om frågan kommer upp i fullmäktige får vi ta det då, säger han.

Finns det risk att den här typen av insamlingar blir vanliga nu?

– Det är ett demokratiskt verktyg som finns i lagen, så det kan vi inte ha någon åsikt om, säger Bob Wållberg.

Läs även: Många skrev under mot byggandet vid Yngern

LT-Play: Så vill han förändra Hökmossbadet i Nykvarn

Kommunal folkomröstning

Om tio procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige ta ställning till om en folkomröstning ska hållas. I Nykvarn motsvarar det ungefär 720 namnunderskrifter. Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av. Rösträtt har alla med rösträtt vid kommunala val. En kommunal folkomröstning är alltid rådgivande.

Alex Wahlquist [email protected]