Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är föräldrarnas önskemål

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Skjut upp skolbytet – låt sjätteklassarna slippa högstadiet. Se där, skolpolitiker, ett mycket konkret råd från en engagerad Nykvarnsförälder.

Annons

Skolan var den stora frågan i kommunvalet 2010. Väljarna straffade Nykvarnspartiet, som var med och drev igenom den stora omorganisationen. Även inför söndagens val är skolan en viktig fråga, om än inte lika het som för fyra år sedan.

LT har talat med ett par föräldrar om vad de önskar av skolan kommande år.

Linda Jarnulf har en dotter i femman och en son i trean på Turingeskolan. Hon sitter i skolrådet och har skrivit ett par medborgarförslag med idéer om förändringar.

Hennes främsta önskan till politikerna är att sexorna ska få gå på Turingeskolan och Björkestaskolan, med andra ord att flytten till högstadiet ska ske ett år senare.

– Alla sexor är inte så mogna. Många skulle må bra av att stanna ett år till på mellanstadiet, säger hon.

– På högstadiet har eleverna skåp, olika klassrum och måste hålla ordning på ett annat sätt. Dessutom får sexorna sina första betyg av lärare som bara arbetat med dem en kort tid.

Och Linda Jarnulf har, eller hade i alla fall, politikerna med sig. Denna förändring skulle redan ha varit genomförd, men eftersom de två F–5-skolorna är för trånga ändrade politikerna sig.

Nu väntar man in den nya skolan som ska byggas i Furuborgsområdet och stå klar om två år. Det duger inte, tycker Linda Jarnulf.

– Jag vill gärna att de löser detta på något annat sätt i väntan på nya skolan. Det är viktigt med stabil skolgång och att det blir så bra som möjligt för barnen. Jag är övertygad om att det påverkar resultaten.

Linda Jarnulf har också föreslagit att fritidsklubben för elever i årskurs fyra till sex ska finnas även på Turingeskolan – och så är det också från denna termin.

På det stora hela är hon nöjd med skolan i Nykvarn.

– Dialogen med personal och rektor är bra och jag får alltid snabb återmatning när jag hör av mig.

Staffan Dahlgren har två barn på Lillhagaskolan, ett på Turingeskolan och ett på förskolan. Han är nöjd med skolorna, men det hindrar inte att det finns saker som han reagerar på, som väl täta lärarbyten och stökiga lektioner.

– När jag är på besök upplever jag inte alltid det lugn i klassrummet som jag skulle önska. Sonen har berättat att de till och med har använt hörselkåpor.

Har du någon önskan till politikerna inför valet?

– Det skulle väl vara att satsa ännu lite mer på lärarnas kompetensutveckling, så att de till exempel får verktyg att bemöta de elever som har svårt att sitta still.

Det talas ofta om lärarlönerna?

– Lärarna förtjänar generellt sett bättre betalt. Det är ett viktigt jobb de gör.