Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är de sista kandidaterna för Telgebragden

Det är dags att presentera de tre sista nominerade till Telgebragden 2014. Det handlar om två svenska mästare och en internationell medaljör. Sporterna är basket, styrkelyft och skytte.

Kandidat 7, Johan Gustafsson, skytte:

Järnabon Johan Gustafsson har tävlat på den stora internationella scenen med landslaget i många år.

Men den 47-årige gevärsskytten har aldrig tagit medalj på ett stort mästerskap – förrän i år.

I spanska Granada i september tog Gustafsson, som till vardags skjuter för Bromma-Solna skytte-förening, silver i VM på 300 meter, 60 skott liggande.

”Jag är skitnöjd. Jag sköt min första internationella tävling 1994. Det är hur många år sedan som helst, och nu har jag äntligen fått min första individuella

VM-medalj. Det känns fantastiskt”, sade Johan Gustafsson till svenska skyttesportförbundets hemsida efter framgången.

300 meter är inte längre en olympisk gren, och därmed inte lika prestigefyllt som 50 meter, som är den tunga distansen inom sportskyttet.

Men det betyder inte att konkurrensen inte är tuff.

Många av de främsta skjuter både och, och på resultatlistan i VM var Johan Gustafsson den enda av de nio främsta som inte tävlat i OS.

På 300 meter krävs alltid höga resultat för att ta medalj. VM-segraren Valerian Sauveplane från Frankrike hade till exempel 599 poäng av 600 möjliga.

Johan Gustafsson drog på sig en nia redan i första skottserien, men höll sedan ihop skyttet och noterades bara för en nia till – resten tior – och hamnade därmed på 598 poäng.

Kandidat 8: John Roberson, basket.

Toni Bizaca blev MVP för andra året i rad, efter att Södertälje Kings upprepat sin guldbragd.

Men det kan inte ha varit ett lätt val för basketbollförbundets jury.

I Kings fanns ju en spel-are som hade varit precis lika värdig den titeln. John Roberson, som fick sitt stora genombrott i den avgörande finalen 2013 (då han gjorde 42 poäng) var förra säsongen tillsammans med Toni Bizaca lagets stora stjärna från den första matchen till den sista.

Den superseriösa amerikanen var inte bara en ledare på planen i sin roll som spelfördelare, utan även en verbal ledare i laget.

26-åringen gjorde mycket poäng när det krävdes, men kunde lika ofta stå tillbaka och låta andra spelare skina när det passade lagets behov bättre.

I kvartsfinalerna mot Jämtland nöjde han sig med poängsnitt på 12,7 poäng per match. I semifinalerna mot Uppsala var snittet 14. Och i finalserien mot Norrköping satte han 22,7 poäng per match.

I den sista och avgörande finalen – som Kings vann med 92–80 – satte Roberson 32 poäng (hans poängmässigt bästa match på hela säsongen) och noterades även för sex assist och fem returer.

”Det är en otrolig känsla. Jag kan inte ens beskriva det just nu. Allt hårt arbete vi lagt ned under säsongen. Hårt arbete betalar sig”, sade Roberson till LT efter matchen.

Kandidat 9: Emelie Pettersson, styrkelyft.

34-åriga Emelie Pettersson gjorde som hon brukar – för tredje året i rad tog hon hem SM i klassiskt styrkelyft (utan extrautrustning som lindor, dräkter och tröjor) och för andra året i rad var hon bäst i samtliga tre discipliner (bänkpress, knäböj och marklyft).

Grödingebon, som tävlar för Södertälje AK, tog förstås hem guldet i enbart bänkpress också – med ett lyft på 120 kilo.

Och i takt med att konkurrensen har blivit tuffare – 2012 var det två deltagare i Emelies klass (+84 kg), 2013 var de tre och i somras ställde inte mindre än sex lyftare upp – har Emelie också höjt sin egen nivå.

Rejält.

På två år har Sveriges starkaste dam ökat sitt totalresultat med över 100 kilo.

”Hon har ju talang för explosiv idrott. Hon har alla svenska rekord i sin viktklass +84 kilo och står med ena foten på den internationella scenen. Hon är ruggigt ambitiös, superseriös, planerar långsiktigt och är mycket målmed-veten”, säger Södertälje AK-ledaren Niklas Turunen.

Nästa steg för Emelie Pettersson är att tävla internationellt. Siktet är redan inställt på VM i Salo i Finland i juni.

”Mitt rekord i bänkpress, 120 kilo, hade faktiskt räckt till guld i VM och jag hade fått brons i de andra grenarna med mina rekord”, konstaterade hon i samband med SM i somras.