Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansson blottlägger sin stora okunskap

Tommy Hansson (SD) anklagar Miljöpartiet (LT, 26 september) för att använda sig av sommarens torka och på 1980-talet av säldöden för att övertyga människor i valrörelsen.

Anmäl text- och faktafel

Inom vårt parti pratar vi ofta om vikten av att inte spela på människors rädsla inför klimatförändringar. Vi ser det som viktigare att prata om vad vi faktiskt kan göra. Samtidigt är det oansvarigt att inte tala om de klimathot som blir mer och mer tydliga var vi än tittar i världen.

Hanssons insändare blottar stor okunskap, om både ekologiska system och hur ett effektivt globalt miljöarbete måste bedrivas. Till att börja med är det ett mycket tveksamt påstående att säldöden inte skulle ha med miljöförstöring att göra.

Östersjön är ett extremt känsligt hav, eftersom det är ganska avskilt från övriga delar av världshavet. Det gör att skadliga kemikalier ansamlas i högre halter än i andra havsområden. Säldöden på 1980-talet var bara ett av många tecken på ett hav som inte var friskt och även om det visade sig att orsaken till säldöden var ett virus, är det välkänt att ett belastat ekosystem blir känsligare för angrepp och sjukdomar. Att Östersjön kom högt upp på den politiska agendan har lett till viktiga framsteg, bland annat med fler reningsverk och förbud mot giftiga ämnen. För Miljöpartiet är Östersjön fortfarande en prioriterad fråga och vi fortsätter kampen för ett rent och friskt hav.

När det gäller påståenden som ifrågasätter klimatförändringarna har vi ingen större förhoppning om att lyckas övertyga Tommy Hansson om allvaret i situationen. Lyckligtvis finns det bland andra partier en enad front mot den förnekelse av klimathoten som sprids av vissa sverigedemokrater. Men det är allvarligt att sprida föreställningen att Sverige inte är någon global miljöbov, och att det inte spelar någon roll vad vi svenskar gör.

Fortfarande har vi också många miljöproblem att ta hand om i vårt eget land, där Östersjön bara är ett exempel.

Det är visserligen bra att Sverige kommit långt i sitt miljöarbete, men sett till både konsumtion och produktion är Sverige ett av länderna i världen med störst påverkan på miljön per person, där det svenska fotavtrycket motsvarar mer än 4 jordklot. Fortfarande har vi också många miljöproblem att ta hand om i vårt eget land, där Östersjön bara är ett exempel.

Självklart är det viktigt att stödja andra länders miljöarbete, men vår största utmaning är att lokalt och globalt bygga samhällen som lever inom naturens ramar. Vi vill se ett offensivt och visionärt miljöarbete, vilket även kan skapa nya jobb och utvecklingsmöjligheter för Sverige. Miljöpartiet har i regering haft en viktig roll i arbetet med att världens ledare enades om ett klimatavtal och den svenska regeringen har drivit på och förändrat EU:s utsläppshandel. Miljöpartiet finns kvar i riksdagen och i Södertälje kommun, och vi kommer fortsätta att arbeta för ett samhälle som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart.

Hanna Klingborg (MP)

Lars Greger (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel