Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanson: "Svårt att se SSK klara kvalserien"

Har SSK något att göra i en kvalserie? Frågan är berättigad efter vad vi fick se i lördagens seriefinal. Att förlora en toppmatch är en sak, men sättet SSK förlorade på skapar stora frågetecken inför fortsättningen.

Det var ju inte bara att SSK förlorade. Man blev överkörda. Utklassade. Från det att pucken släpptes hade man ingenting att sätta emot i den upphaussade matchen mot Västervik, den som skulle avgöra vilket av lagen som skulle ta ett hårt grepp om förstaplatsen, direktplatsen till kvalserien.

Efter den här uppvisningen är det inget snack om att det bara är ett lag som förtjänar att ta den platsen. Det är Västervik. Med en hög intensitet, smart och enkel spelidé och ett uppoffrande försvarsspel har de spelat allettans bästa hockey. De har spelat minst lika bra anfallshockey som SSK och minst lika bra försvarshockey som Troja, men där konkurrenterna inte klarat av någon av dessa delar har Västervik visat sig vara ett komplett lag.

SSK är det inte. Spelet i den egna zonen har varit följetongen hela säsongen. Mats Waltin har inte lyckats att bygga upp ett tillräckligt stabilt försvarsspel och laget har varit alltför lättlästa i sina uppspel.

SSK har stött på få lag har varit tillräckligt bra för att utnyttja detta. Men tendenserna har synts även mot lag i den östra serien, men det har då överglänsts av den stora individuella skillnaden mellan spelarna.

En faktor har sannolikt varit att SSK stött på för få riktigt bra motståndare under säsongen, utan haft en alltför enkel resa under hösten. Det är dock inte mycket till ursäkt, eftersom både Mats Waltin och hans spelare har varit tydliga med att spelet måste förbättras.

Det har det också gjort. Men inte tillräckligt mycket för att ta förstaplatsen i allettan.

Det som också oroar är hur SSK tycks handlingsförlamade att göra något åt situationen när de hamnar i de här välkända kniporna. Det tycks inte finnas någon plan B alls. Att Västervik skulle göra just så här var ingen överraskning – de gjorde exakt samma sak när lagen möttes i Södertälje.

SSK hade kunnat sluta försöka slå snygga passningar i egen zon och i stället chippat ut pucken i mittzonen och försöka få till anfall därifrån. Det hade åtminstone varit värt ett försök. Men inte ens det var man kapabla till.

Nu väntar två omgångar där SSK kan göra sitt och hoppas att Västervik klantar till det. Men troligtvis väntar nu ett långt och ovisst playoff som avgörs i tre matchserier bäst av tre där egentligen allt kan hända, mot motståndarlag som kan heta allt från Hammarby till Kiruna.

Det är mycket möjligt att SSK blir ett av lagen som tar sig hela vägen förbi alla tre playoff-rundorna och går till kvalserien. Förhoppningsvis kan fler svåra matcher vässa lagets spel ytterligare. Men jag har svårt att se SSK bli ett av de två bästa lagen där.