Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanson: Svaren vi väntat på - så bra är inte söderlagen

SSK:s insats borta mot Kallinge-Ronneby var ett statement - och söderlagen är uppenbarligen inte så bra som många trott, skriver LT-sportens Andreas Hanson.

Hur bra är SSK? Hur bra är lagen från den södra serien? Hur mycket skiljer det mellan dem och lagen från den östra serien som SSK spelar i?

Det är frågorna som vi ställt oss sedan oktober och som alla, såväl tränare som spelare som supportrar och vi journalister velat ha svar på.

I går kväll fick vi det.

SSK åkte ner och höll undan ett offensivt jagande Kallinge, gick fram på ett imponerande sätt till 4–0 och tog till slut tre poäng.

Samtidigt åkte ett annat lag från den östra serien, Huddinge, ner till Vimmerby och tog tre poäng. Allettan toppas så här långt av två lag från den östra serien.

För mig var SSK:s insats det ett statement. SSK har det som krävs för att gå långt. Man såg ut som ett topplag även i den här svåra bortamatchen.

För första gången visade SSK att man har ett försvarsspel som kan räcka en bit. Offensiven, lagets främsta område, den håller. Lagets powerplay fortsätter att leverera.

Defensiven har varit ifrågasatt och det är inte läge att blåsa faran över efter en match. Särskilt inte när SSK faktiskt tappade ledningen och det blev drama i slutet.

Men hade SSK hamnat i samma sits förra säsongen hade laget varit skakat, darrigt, skräckslaget. Då hade rädslan att förlora ännu en match tagit över och spökena i spelarnas huvuden snabbt kommit tillbaka.

Nu är det annorlunda. Det SSK vi fick se borta i Blekinge i går var ett lag med tyngd, stabilitet och skärpa även vid utsatta tillfällen.

Mats Waltin hade pratat innan matchen om att vara redo för en anstormning, och visst skapade motståndarna målchanser, men SSK redde också ut många situationer på ett bra sätt.

Sedan tog man över matchen och trummade i gång de där långa, jobbiga anfallen som inget lag än så länge har orkat stå emot.

Trots tre raka insläppta fanns det ett lugn i försvarsspelet. Det fanns ingen panik, i stället kunde spelarna ofta ta rätt beslut i rätt lägen. Dessutom har man en målvakt i Alexander Sahlin som växer mer och mer.

SSK har fortfarande inte tappat en ledning till förlust den här säsongen.

Nu har man fått bästa tänkbara start på allettan, full pott efter två omgångar varav en var en mycket svår bortamatch.

På söndag bör och ska man ta tredje raka segern hemma mot Visby/Roma. Sedan väntar en ny intressant utmaning, Vimmerby på bortaplan.