Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanson: Nya SSK jagade bort spökena från förr

Det SSK-lag som tagit klubben tillbaka till hockeyallsvenskan är ett lag som övervinner motgångar och som är som bäst när det gäller, skriver LT-sportens Andreas Hanson.

Det var upplagt för dramatik av högsta klass. Det var matchboll för SSK hemma mot Borlänge, kvalseriens slagpåse, en lag som bara skulle besegras. Samtidigt skulle Sundsvall förlora borta mot Troja/Ljungby, för att avancemanget skulle bli klart.

Fullt rimligt på förhand sett, men ändå något som få SSK-supportrar vågade räkna hem. De har varit med om så många besvikelser genom åren, med Det Stora Fiaskot från förra säsongen i färskt minne.

Och nog var spökena framme och härjade. De gjorde allt de kunde för att skaka liv i nerverna både hos spelare och publik.

SSK tog ju ledningen och fick det där viktiga första målet. Sedan kom beskedet att även Troja var på väg att göra sitt – besegra Sundsvall.

Sedan kom kallduschen. I samma veva som Troja tog ledningen chockade Borlänge publiken i Scaniarinken genom att kvittera till 1–1. Och spelet blev krampaktigt, nervositeten växte och spelarna såg stela och tagna ut.

Men det är ett nytt SSK vi har fått se den här säsongen. Ett SSK som inte viker ner sig av motgångar, som inte tyngs av det historiska oket, som inte vet vad som suttit i väggarna i det förflutna.

Detta nya SSK är ett lag som reser sig i motvinden och tillsammans hittar vägar till framgång.

Säsongen var ju nära att ta slut i playoff-spelet mot Piteå. Och senare mot Kristianstad.

Men då, när det gällde som mest och kniven satt mot strupen, gjorde SSK några av säsongens bästa matcher.

Det är bara några månader sedan samma SSK-lag åkte ner till Västervik och blev utspelade. Få kunde tro då att det här laget skulle stå och fira ett allsvenskt avancemang i kvalserien längre, fram, med två omgångar kvar (!) att spela.

Men detta nya SSK har vuxit med varje uppgift och Mats Waltin har format detta till en maskin som på slutet varit närmast ostoppbar.

Spelet mot Borlänge var inte något av det bästa vi sett den här säsongen, men det var en väg till framgång. Och som så många gånger tidigare under säsongen så stavades receptet ”powerplay”.

SSK smällde in två powerplay-mål på 28 sekunder, båda genom Henrik Thegel, och målgöraren kan knappast personifiera det här laget bättre. Som varit skadad, kämpat sig tillbaka, fick en puck i ansiktet så att blodet rann men kom tillbaka och gjorde två mål.

Och till sist fick stå där med sitt blodiga leende och jubla.

Dramatiken blev så så icke-SSK som det kan bli – supportrar som gått igenom så mycket fick för en gångs skull slippa sitta med hjärtat i halsgropen utan fick se SSK göra mål efter mål och spela av matchen, samtidigt som rapporterna kom om att Troja gjorde samma sak mot Sundsvall.

Till slut fick nästan 4 700 åskådare släppa ut all sin nervositet och oro och bara låta glädjen ta över.

En av Sveriges mest klassiska ishockeyklubbar är tillbaka på elitnivå.

Det blev bara ett år i skuggan.