Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanson: Ett segervapen - och det som kan bli SSK:s fall

Special teams. Numerärt överläge och numerärt underläge. Eller powerplay och boxplay. Kalla det vad ni vill men vikten av det kan inte underskattas. Det är det som kan bli SSK:s vapen - och det som kan bli SSK:s fall.

Det kunde inte bli mycket tydligare än matchen mot Huddinge i söndags, eller i matchen innan, mot Västervik. Två matcher där SSK var spelförande eller tillbakatryckta men där ändå lagets prestation i powerplay eller boxplay avgjorde.

Powerplay har varit ett segervapen för SSK hittills, men lagets svaga boxplay kan bli det som släcker hoppet om avancemang tillbaka till allsvenskan.

SSK har gjort 10 av sina 27 mål i allettan hittills i powerplay. Flest mål av alla lag och utdelningen på 45 procent är groteskt bra. En mycket viktig pusselbit som var bra på hösten, men visat sig hålla även i allettan. Motståndarna vet om det, och försöker noga att undvika utvisningar. SSK är ett av lagen som haft klart minst tillfällen i powerplay i allettan. Men har trots det gjort flest mål i PP av alla lag.

Det finns ingen anledning att förvänta sig annat än att det ska fortsätta resten av säsongen.

Det fula boxplay-spöket lever däremot vidare. Närmare hälften av de insläppta målen - 7 av 15 - har kommit i boxplay. Det har varit en följetong sedan försäsongen. Laget var ett av de sämsta på hösten och har varit det nu i allettan också.

Waltin har på olika sätt försökt få ordning på det utan att lyckas. Olika spelare har testats utan resultat. Och nu är vi inne i säsongens viktigaste period och läget är lika illa fortfarande.

Kanske är det bristen på defensiva spelare som är orsaken till det. Större delen av lagets spelare är i grunden offensiva spelare och har inte försvarsspel och defensivt tänk som främsta egenskap. Vissa av spelarna som Waltin matchar i boxplay har inte spelat i den spelformen på många år.

Ska SSK räcka hela vägen måste Waltin få ordning på det.

***

Det man kan glädjas åt är att SSK:s spel i fem mot fem – framförallt försvarsspelet – har blivit bättre. Flera spelare har höjt sig en nivå och har skärpt till sig mot bättre motstånd. SSK och Huddinge är de två lag i allettan som släppt in minst mål i fem mot fem, sju stycken. I båda lagens fall har målvakterna som är starkt bidragande till det. SSK:s Alexander Sahlin har varit helt fenomenal i allettan och verkligen klivit fram som solklar etta, med ett spel som räcker mycket långt. Samma sak med Tim Sandberg, som hade en mardrömssäsong i SSK i fjol, men som varit bäst av alla målvakter i allettan hittills och var mycket bra mot SSK i söndags.

***

Under de kommande två månaderna ska vi få veta hur hög kapacitet det här SSK-laget har. Det är nu det händer, det är nu det avgörs. Det är nu vi ska få veta om SSK har vad som krävs för att ta klubben tillbaka till hockeyallsvenskan, eller ska tvingas harva runt på platsen som Vallentuna och Haninge en säsong till.

Det är nu historien skrivs.