Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hannas kurbits kan ge SM-guld i fågelholk

Hanna Berglund, 18 år, från Vackstanäsgymnasiet, har gjort en av Sveriges finaste fågelholkar. Den 24 april får hon veta om hon vinner SM i fågelholk.

– Jag hoppas jag vinner, men jag har hård konkurrens, säger Hanna Berglund.

Hon har gjort en fågelholk som ser ut som en trädstubbe, målad med kurbitsmotiv. Den konkurrerar bland annat med en bikupa och en rymdraket.

69 skolor i landet har skickat in 443 bidrag till tävlingen som anordnas av Naturskyddsföreningen.

– Vi gjorde det som en kul grej i klassen för att komma närmare varandra och samarbeta, säger Hanna Berglund, som går i klass NB14.

Hon hade aldrig gjort en fågelholk tidigare och arbetade i en dag med den som skickades in till tävlingen.

– Jag hämtade inspiration från naturen.

Ett krav för att delta var att holkarna skulle vara gjorda av naturmaterial och funktionella för fåglar att bo i. Därtill har juryn tittat på fantasi och design, och valt ut Hanna Berglunds som en av de tio bästa.

Redan nu kan de som vill se alla finalister och rösta på sin favorit på nätet.

De som i stället vill se holkarna på riktigt kan besöka Trädgårdsmässan, där vinnaren utses i helgen. I maj kommer alla finalistholkar att hängas upp på Skansen.

– Jag tycker det är jättekul, säger Hanna Berglund.