Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna Klingborg är redo för tuffa beslut

Nedläggningen av två förskolor gav förtroendet för politikerna en knäck. Det tror Hanna Klingborg, Järnabornas främsta politiska företrädare.

Känslan när hon går på Storgatan är en annan nu sedan hon valts till ordförande för Järna kommundelsnämnd.

– Jag tittar runt på ett annat sätt, på detaljerna. Jag känner ett ansvar, säger Hanna Klingborg.

I augusti meddelade företrädaren Hasse Neideman att han skulle lämna sitt uppdrag. Redan innan sommaren frågade han Hanna Klingborg, då ersättare i nämnden för Miljöpartiet, om hon var beredd att ta över.

– Min första reaktion var: Kul! Ja, det kan jag tänka mig.

– Sedan kom tankarna: Ojojoj, hur ska det gå?

Under sommaren hann hon samla tankarna och den 11 september valdes hon till ordförande av Miljöpartiets medlemmar.

Hanna Klingborg gillar att hon nu får chansen att påverka och förändra.

– Jag är glad över att Miljöpartiet har ordförandeposten i Järna, men det betyder också att vi tvingas vara ansiktet utåt för tuffa beslut.

– Jag tror att förtroendet för kommunen fick sig en knäck när vi lade ner två små förskolor efter att ha byggt en stor enhet (Ljungbacken) utifrån en felaktig prognos. Det var jättetråkigt, men ibland tvingas man inse nödvändigheten i vissa åtgärder.

Hanna Klingborgs egna barn går på en waldorfförskola. En självklarhet, säger hon.

– O ja. Waldorfförskolorna är ett av de finaste uttrycken för den kunskap som har byggts upp inom antroposofin. Jag ser gärna att de får inspirera andra förskolor.

Ljungbacken var aldrig aktuellt?

– Nej. Jag skulle inte vilja sätta mina barn på en så stor förskola.

Järna förknippas starkt med antroposofi och waldorfpedagogik och det var i en sådan miljö Hanna Klingborg växte upp. Men inte i Järna.

– När jag var liten bodde vi på Söder, men där fanns inte någon waldorfskola så vi flyttade till Hökarängen.

Där gick hon i Martinskolan. På sommaren efter nian var hon på en stor ungdomskonferens i Ytterjärna.

– Det blev en väldigt positiv upplevelse och jag lärde känna folk som gick gymnasiet här. Jag åkte hem till mina föräldrar och sade: ”Jag vill börja gymnasiet i Järna”.

Så det blev Solvikskolan och lägenhet på Norrtuna. Men hon tröttnade på Järna, flyttade och pendlade det sista gymnasieåret.

– Då trodde jag att jag var färdig med Järna.

Men kärleken skulle föra henne tillbaka. Hon träffade sin blivande make Dag Klingborg, Järnabo och barnbarn till legendariske Arne Klingborg, en av grundarna av Rudolf Steinerseminariet, och 2006 var hon tillbaka.

– Då hade jag körkort – och det förändrade allt. Nu kunde jag plötsligt ta mig till alla fantastiska platser här utan att stå och vänta på bussar och tåg som aldrig kom. Förr hände det att vi liftade till Ytterjärna.

Ett par år senare blev hon aktiv i Miljöpartiet.

– Det finns många miljöfrågor som engagerar mig, som hela frågan om omställning – vi måste tänka om när det gäller vårt sätt att leva. Det tär alldeles för mycket på resurserna.

Hon lyfter fram Järnanämndens strävan att närma sig invånarna genom ett forum för medborgardialog.

– Det är viktigt att Järnaborna får komma till tals, även om vi som beslutsfattare måste se till helheten. Folk ska inte känna att politikerna är de där borta.

Här är några andra aktuella frågor med Hanna Klingborgs kommentarer:

• Moraån och de omstridda dammarna: ”Jag är mer mån om vattenspeglarna än om betongfundamentet. Jag känner att mitt ansvar är att ta tag i frågan.”

• Väg 57: ”Det är klart att jag vill ha en förbifart, men så blir det inte nu.”

• Kulturnatten: ”Jag hoppas att den blir av 2014 igen. Vi ska ge besked om kulturbidragen i januari.”

• Futurum: ”Ber man folk rösta vill man ju att det vinnande alternativet ska byggas. Det är beklagligt att det inte har blivit så. Nu finns inga pengar.”

• Fördjupade översiktsplanen: ”Hur Järna ska utvecklas är en av de viktigaste frågorna. Det är kul att vi snart fattar beslut om planen.”

Redan nästa höst är det val.

– Jag har kort tid på mig att göra ett avtryck, konstaterar Hanna Klingborg.

Waldorflärare som jobbar på bank

Namn: Hanna Klingborg (hette Wallmark fram till bröllopet i augusti).

Ålder: 33 år.

Familj: Maken Dag, en dotter på två år och en son på fyra år, två bonusbarn, 14 och 16 år gamla.

Bor: Risbro, precis utanför Järna tätort. ”Vi bygger ut – det är jätterörigt hemma.”

Gör: Ordförande för Järna kommundelsnämnd, jobbar med administration på Ekobanken en dag i veckan och är hemma med barnen en dag i veckan, är också utbildad waldorflärare.