Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handläggare för bygglov misstänks ha fuskat

Södertälje kommuns bygglovsenhet har problem. Flera tjänster är vakanta – och minst en handläggare är avstängd från tjänst på grund av misstänkt fusk.

Om ni tycker att det tar extra lång tid att få era bygglovsärenden behandlade för närvarande är det inte konstigt.

Bygglovsenheten ”har en hög arbetsbelastning och är underbannad”, som den tillförordnade chefen Anders Svensson förklarar.

– En av våra handläggare är avstängd från sin tjänst och en internutredning pågår för närvarande. Jag kan därför inte kommentera det mer, svarar Svensson på den direkta frågan om en, eller ett par, av enhetens handläggare stängts av på sistone.

Stadsdirektören Martin Andreae bekräftar att något har hänt, att han är informerad och en utredning är i gång, och att det uppdagats för minst två veckor sedan eftersom det pågått innan nye samhällsbyggnadsdirektören Sune Eriksson börjat.

– Jag kan bara bekräfta att en internutredning är i gång och att en person är avstängd från sitt arbete. Jag kan inte, i det här läget, gå in på fler detaljer, säger kommunens säkerhetschef Per Tegel.

Är detta polisanmält? Och händer det ofta att folk stängs av?

– Just nu är det en internutredning ... och det händer ibland att man använder den här arbetsrättsliga åtgärden att stänga av folk, svarar Per Tegel.

– Det är litet känsligt det här, jag kan inte säga mer just nu.

Vad LT erfar är det, minst, en bygglovshandläggare som helt enkelt fuskat, som låtit vänner få förtur och tveksamma bygglov godkända. Och att detta nu uppdagats.

Anders Svensson, som är tillfällig chef för avdelningen sedan Urban Dahlberg gått

i pension och nyrekryterade chefen ännu inte hunnit börja, konstaterar att avdelningen försöker efter bästa förmåga att handlägga de ansökningar som kommer in på ett bra sätt:

– Många sökande har visat förståelse för situationen, men den höga belastningen på personalen kan naturligtvis inte fortsätta så länge till, säger Anders Svensson.

Svensson förklarar också att det är väldigt svårt att rekrytera erfarna handläggare, speciellt i Stockholmsområdet.

Något som också den politiskt ansvarige, stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller håller med om:

– I grund och botten är det ju bra att det byggs mycket och att plan- och bygg-lovsenheterna har mycket att göra. Men det är negativt med sådana här konsekvenser, så klart. Det är en utmaning att rekrytera folk just nu, det byggs mycket i Stockholm.