Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handfasta råd hjälper vid adhd

Projektet blev lyckat. De som får en adhd-diagnos kommer att få bättre stöd i Södertälje i framtiden.– Det är jätteroligt att få göra skillnad, säger Mari Janulf, projektledare.

Adhd-projektet skulle avslutas nu i mars. I stället går det in i en ny fas för att förbereda personal och psykiatrin i Södertälje att arbeta efter den nya modellen. I tre år har det pågått och responsen bland deltagare är övervägande positiv.

– För mig har det varit livsavgörande. Från att ha varit på ett sätt i 39 år har jag fått hjälp och tips om allt, säger Desirée Gustafsson, 41 år.

Hon förklarar att hon är en helt annan person nu än när hon, efter att hon blivit utbränd, fick sin diagnos och började i projektet för två år sedan. Hon är lugnare och har fått verktyg för att hantera olika situationer. Till exempel städtipset att lägga allt som hon ska ta ut ur ett rum i en korg, i stället för att gå ut med det direkt, få syn på något annat som behöver göras i ett annat rum och hålla på så en hel dag utan att få någonting klart.

Som ensamstående mamma var det viktigaste för Desirée Gustafsson att få det att fungera hemma. Hon har fått föräldrastöd och anhörigstöd. Personal har också följt med henne till jobbet, där hon arbetstränar, för att förklara hur hon fungerar. Hon har själv fått tala om vad hon vill få hjälp med. Det är viktigt att stödet är individanpassat.

Modellen som testats i projektet innebär att de som får en adhd-diagnos snabbt får hjälp, ofta redan under första mötet. De får tips på hur de kan hantera olika situationer. Det kan vara inom allt från skola, ekonomi eller jobb till känslor och relationer. Om det behövs ett mer omfattande stöd kopplas berörda myndigheter in, som Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Det görs en vårdplan för de kommande tre månaderna.

– Vi jobbar i en avgränsad tid. Under den tiden vill vi gärna träffa närstående, eller professionellt nätverk och utbilda i ett förhållningssätt. Vi ska inte vara oumbärliga, utan det ska finnas stödfunktioner kring de här personerna, säger Mari Janulf.

Hon ger flera exempel på vad omgivningen kan tänka på. Exempelvis ska man fråga varför någon kommit för sent eller uteblivit från ett möte, i stället för att skuldbelägga. Det kan vara så enkelt löst som att skicka ett sms med en påminnelse två timmar innan mötet börjar. Många med adhd har en bristande tidsuppfattning.

Till årsskiftet ska den nya modellen vara etablerad i Södertälje så att alla, mellan 18 och 65 år, som får en adhd-diagnos får hjälp. De ska inte skickas mellan olika enheter, vilket kan ske i dag, speciellt med unga vuxna. Tidigare har de hänvisats till Stockholm och adhd-centret där. Nu omorganiserar i stället kommunen och landstinget i Södertälje så det skapas en neuropsykiatrisk enhet som öppnar den första maj.

Fem ska jobba efter projektet

Adhd (attention, deficit, hyperactivity disorder) är en funktionsnedsättning som kan medföra svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet.

Omkring fem procent av alla barn har problemen som ofta finns kvar i vuxen ålder.

Adhd-projektet i Södertälje finansieras av Samordningsförbundet

Två arbetsterapeuter, två kuratorer och en rehabiliteringsassistent arbetar efter modellen i projektet.