Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handelsplatserna blomstrar i Södertälje

Södertäljes största handelsområde utvecklas ytterligare. Vasa planeras nämligen att bli dubbelt så stort.– Det finns stort intresse för etablering i Södertälje, säger näringslivsutvecklaren Michael Johansson.

Med närhet till både E4, E20 och centrum är Vasa handelsplats en inkörsport till Södertälje och därmed ett utmärkt område för externhandel.

Det menar etableringsingenjören Bengt Larsson, planchefen Urban Dahlberg och entreprenadingenjören Petra Hellsing, som alla är inblandade i utbyggnaden av Vasa handelsplats.

Det handlar om ett cirka fyra och ett halvt hektar stort område, tvärsöver gatan från det befintliga handelsområdet, som nu möjliggörs för ytterligare handel och kontor.

Området kommer bestå av tre tomter, varav två på 8 000 kvadratmeter och en på 20 000 kvadratmeter. Detaljplanen för två av områdena har vunnit laga kraft och på en av dem pågår nu arbetet med att anlägga vägar, vatten och avlopp.

På naturmarken mellan nya området och Biltemas tomt har man vid arkeologiska utredningar funnit flera fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar som kräver Länsstyrelsens godkännande innan arbetet går vidare.

Bengt Larsson hoppas att det inte kommer bli några problem.

– Får vi loss den biten kan vi utöka området med ytterligare 40 000 kvadratmeter.

Detaljplanen är ute på samråd nu och förväntas vara färdig till årsskiftet.

Nästa år kan därmed handel etablera sig – och efterfrågan finns, enligt Michael Johansson som sitter med i den etableringsgrupp som startade tidigare i år och som syftar till att hjälpa företag att hitta till kommunen.

– De senaste två månaderna har intresset för Södertälje växt enormt. Ännu finns ingen planlagd mark vid Vasa, men vi har intressenter till all byggklar mark i Moraberg och det vittnar lite om läget. Jag tror att det dels beror på att staden har fått bättre rykte på sistone och dels logistiskäget; det ligger nära Stockholm och det går både båt, buss och tåg härifrån. Sedan drar ju de större företaget i stan, Astra och Scania, alltid mycket folk.

Enligt honom är intresset lika stort för lokaler i centrum.

Att Mediamarkt för bara några dagar sedan fick stänga ner sin verksamhet, efter knappt två år, bekymrar inte.

– Det är en annan typ av konkurrens mellan elektronikjättar jämfört med bland annat dagligvaruhandeln, säger Urban Dahlberg, som tror att bygget kan stå färdigt om cirka två år.

Dessutom tjänar man på att det redan finns ett etablerat handelsområde på platsen, menar Bengt Larsson.

– Handel föder ju handel.