Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han vill se större visioner

Anders Kumlander efterlyser större visioner och djärvare drag för framtidens Järna.– Vi har chans att göra något unikt i centrum, säger han.

Han tar inte till de stora orden. Men Anders Kumlander, ordförande för Vidarstiftelsen och en av antroposofins förgrundsgestalter i Sverige, konstaterar ändå att Järna centrum är ”lite tråkigt”.

Den som kliver av tåget för första gången möter en miljö som kanske inte lever upp till förväntningarna.

– Järna är känt nationellt och internationellt för verksamheter med antroposofisk inspiration. Det vore fantastiskt roligt att försöka smälta ihop Järna och Ytterjärna, säger han.

Anders Kumlander följde LT:s artikelserie om Järnas framtid i höstas och vill nu bidra med sina tankar. Han vill sikta högt, sticka ut mer.

– Jag upplever att det finns en stor potential som inte kommer till uttryck i Järna centrum.

En idé, som han har fört fram till Hanna Klingborg (MP), ordförande för Järna kommundelsnämnd, är att bygga ett badhus – en karaktärsbyggnad och mötesplats så centralt som möjligt.

– Det skulle vara jätteroligt om vi kunde få till det, en inrättning för socialterapeutiska och läkepedagogiska verksamheter – och självklart också öppen för andra.

Anders Kumlander är dock noga med att påpeka att det inte finns någon avsikt att stövla in.

– Allt måste ske i form av dialog och bygga på ömsesidighet. Politikerna bestämmer och vi ska inte ha någon förtur.

Är det arkitekturen från Ytterjärna som du vill se i centrum?

– Nej. Jag hoppas på ny arkitektur. I Ytterjärna ser vi Erik Asmussens konstnärskap. Nu finns väldigt duktiga arkitekter som skapar på sitt sätt. Titta bara på den enkla men fantastiskt fina mejeribyggnaden i Saltå.

Arkitekturen är viktig. Det är Anders Kumlanders övertygelse.

– Människor vistas i och runt byggnader och påverkas av dem.

– Allt behöver inte se likadant ut. Titta på det här rummet – här finns inte en rät vinkel. Det kostar inte särskilt mycket att vinkla hörnen mer än 90 grader, men det måste till lite omsorg.

LT träffar Anders Kumlander i ett mötesrum – med öppen spis – på Vidarstiftelsens kontor i en byggnad intill Kulturhuset i Ytterjärna.

Behövs inspiration från Ytterjärna?

– Ja, jag tror att all inspiration behövs – härifrån och från andra håll där man har bemödat sig om den konstart som arkitektur är.

Långsiktighet och hållbarhet är två andra ledord och Anders Kumlander känner att han representerar värderingar som vinner mer och mer acceptans. Men alla håller förstås inte med.

– Jag tror att det finns alla möjliga uppfattningar – jag hoppas det. Vi lever i en demokrati, respekterar den och gör det som är möjligt.

En del i LT:s Järnaserie handlade om den nya stadsdel som ska växa fram längs Rönnvägen, vägen som i dag är en ringled men ska bli en stadsgata. Klart är att Boklok, samarbetet mellan Skanska och Ikea, vill bygga 40-talet lägenheter nära korsningen med Löwens väg. Fullt utbyggd kan stadsdelen bestå av 500 bostäder.

Är även ni intresserade av att bygga där?

– Om kommunen tycker att vi ska vara med och titta på området är vi intresserade. Nu tycker Södertälje kommun att Boklok är bra. Vi får se vad man tycker vore bra för Järna nästa gång. Vi har inget färdigt förslag i dag, men skulle kunna ta fram ett.

Idéerna kommer i så fall från Eneby bygg. Bolaget är delägt av Vidarstiftelsen och Anders Kumlander sitter i styrelsen.

Om det blir så – ser man då att det är Eneby som har byggt husen?

– Det hoppas jag. Det är meningen att man ska se det och uppskatta det. Byggnaderna behöver inte vara så väldigt speciella, men ha fina proportioner och fin färgsättning.

Socialterapi – läkepedagogik

Antroposofi är en livs- och världsåskådning grundlagd av den österrikiske naturvetaren och filosofen Rudolf Steiner på 1910-talet.

Läkepedagogik är en metod för arbete med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar.

Socialterapi är motsvarande förhållningssätt tillämpat på vuxna.

Erik Asmussen (1913–1998) var en dansk arkitekt som kombinerade antroposofins arkitekturideal med den nordiska träbyggnadstraditionen. Han har bland annat ritat

Kulturhuset och Vidarkliniken i Ytterjärna och Saltå kvarn.

Källa: ne.se, antroposofi.nu med fler.