Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han skapar ordning i Ronnaskolan med värme

Någon som ser utmaningarna i vitögat är Henrik Ljungqvist, rektor på Ronnaskolan. Han tror på ett kärleksfullt ledarskap och vill inte att någon ska ha det som han hade i skolan.

Annons

Den färgglada korridoren i den omtalade Ronnaskolans huvudbyggnad ligger tom. Om en knappnål hade trillat till marken är det nästan så att det skulle höras. I vanliga fall är det liv och rörelse på skolan och de 750 elevernas rop hörs, men inte i dag. De flesta elever är på påsklov.

Någon som inte har tagit påsklov är Henrik Ljungqvist, rektorn som tog över 2014, efter den karismatiska Lina Axelsson Kihlbom.

Att fylla i hennes skor som tycks stora, var för Henrik Ljungqvist inte alls speciellt läskigt.

– Vi har två helt olika ledarstilar.

Med en bakgrund som bland annat löjtnant inom marinen kan man tro att Henrik Ljungqvist förespråkar ett hårt ledarskap – men det är precis tvärtom.

– Jag vill bygga upp mitt ledarskap på goda, uppriktiga relationer. Studenterna vill inte att vi ska göra som de vill men de vill att vi lyssnar, då kan vi nå så långt vi kan.

Däremot måste han vara vuxen för de elever där de inte riktigt lyckas och sätta gränser på ett ”kärleksfullt sätt” och se till att de håller sig innanför ramarna.

– Man måste förstå att det finns ett skäl till varför de här personerna känner så. Alla elever vill lyckas, de vet bara inte hur.

Känner du att du har användning av din militära bakgrund i ditt ledarskap?

– Absolut, jag orkar stå kvar när det blåser, när alla andra har gett upp.

Skulle det behövas fler rektorer med din typ av ledarskap?

– Alla måste ha sitt eget ledarskap, det går inte att kopiera någon annans. Det vet jag av erfarenhet, då barkade det käpprätt åt skogen.

Henrik Ljungqvist skrattar och tänker tillbaka på sina dryga 10 år inom militären.

– Ett tag försökte jag vara hårdare och tuffare än jag var men det sprack ju fullständigt.

Han har inte bara bakgrund inom militären utan har också arbetat som arkeolog. Han har tidigare jobbat på flera skolor, senast som rektor på Åkerskolan i Strängnäs.

Själv växte han upp på Djursholm och beskriver sin skoltid som en mindre bra tid med en del kränkningar. Det fanns segregation där med, men den syntes inte på samma sätt, berättar han.

– Den bakgrunden gör att jag är den jag är. Jag vill inte att mina elever ska uppleva det jag gjorde.

Det är därför han brinner så starkt för just Ronnaskolan.

– Det här handlar om barnen som har sämre förutsättningar än andra men som ska ha samma förutsättningar. Jag har en chans att göra skillnad och jag är inte besviken. Det har varit helt fantastiskt.

Henrik Ljungqvist kommer aldrig glömma samtalet han fick som berättade för honom att Södertälje kommun skulle vilja ha honom som rektor på Ronnaskolan. Att han skulle tacka ja var inte helt självklart till en början men tanken växte.

– Jag blev helt förälskad i tanken att få jobba på Ronnaskolan och i Södertälje som skolkommun. Vi har många utmaningar här och jag tycker att vi sköter dem bra.

Som för många andra klingade inte orten ”Ronna” skönt i Henrik Ljungqvist öron.

– Jag hade fördomar som alla andra. Man såg skylten Ronna och tänkte, nej jag tar andra vägen, skojar han.

Skrämde det dig?

Hans ögon lyser upp och han skakar på huvudet.

– Tvärtom, det lockade mig. Jag visste att jag kunde få ordning i skolan.

Han berättar om genuint nyfikna elever som mötte honom när han kom till skolan, som välkomnade honom med värme och vänlighet.

– Vi har ambitiösa elever, man förstår inte förrän man kommer hit.

Känner du att eleverna respekterar dig?

– De respekterar mig till 100 procent. Jag kan inte gå i korridoren utan att någon kommer fram och kramar mig och vill snacka.

Och mycket riktigt. När Henrik Ljungqvist går längs den röda korridoren där några barn precis slutar, kastar sig en flicka ur årskurs sex runt honom.

– Rädda mig, min kompis säger att jag är kär i en kille, tjuter hon skämtsamt.

Dykarintresserad odlar tomater

Namn: Henrik Ljungqvist

Ålder: 54

Bor: Stallarholmen

Familj: Ensamstående med tvillingarna Arvid och Ellen som både är 22 år.

Yrke: Rektor på Ronnaskolan

Intressen: Dykning, segling, fotografi och fixa i sin stora trädgård. Han har precis satt tomatplantor och han läser mycket.

Läser just nu: Carl-Johan Vallgrens ”Den vidunderliga kärlekens historia”. Annars läser han mycket historiska romaner och gillar författaren Conn Iggulden.