Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska se till att kommun och näringsliv samarbetar

Michael Johansson är mannen som leder ett nytt samarbete mellan kommunen och näringslivet för att stärka lokala företagare och minska arbetslösheten.

Michael Johansson är född och uppväxt i Södertälje, har jobbat åt Destination Södertälje och har nu påbörjat ett nytt jobb som etableringsansvarig på samhällsbyggnadskontoret.

– Mitt uppdrag är att få en starkare samverkan med näringslivet och så här har kommunen inte jobbat förut, säger han entusiastiskt.

Bland det första Michael Johansson gjorde var att starta en arbetsgrupp med företagare i Moraberg.

– Det är omöjligt att ha en dialog med alla företagare så då provar vi att göra så här. Det är åtta stora företagare i området som är lokalt förankrade och som andra företagare lyssnar på så de kan sprida informationen vidare, säger Michael Johansson.

Tanken är att kommunen via de som dagligen verkar i området ska få bättre koll på vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras.

– Det är viktigt att vi lyssnar och tar till oss av vad företagarna säger och att vi är transparenta och ärliga, säger Michael Johansson.

En som ingår i den nya företagargruppen i Moraberg är Jonathan Berge, ekonomichef på familjeföretaget BST (Berges schakt och transport).

– Dialog är viktigt, vi som jobbar i området brottas ju med trafiken här varje dag och kan komma med förslag och tankar på hur den kan förbättras. Det är också viktigt att vi får koll på vilka planer kommunen har på gång för området ifall vi vill utveckla vår verksamhet.

Det första mötet ska ske den 26 april och då medverkar tjänstemän från samhällsbyggnadskontoret samt stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S).

– Det är bra att vi är många på plats, då kan vi förhoppningsvis svara på de flesta frågor som dyker upp och komma fram till lösningar tillsammans, säger Michael Johansson.

Det tycker Jonathan Berge också.

– Det är bra att det finns en person i kommunen som är till för företagarna och att vi får hjälp med vart vi ska vända oss med olika frågor.

Michael Johansson har skapat en likadan arbetsgrupp i Södertälje hamn som ska träffas i maj. Därefter ska fler grupper bildas i andra områden, till hösten hoppas han på Oxelgrenshagen och olika kommundelar.

– Så småningom är tanken att vi ska träffa alla grupper regelbundet två gånger om året, säger han.

Utöver detta är Michael Johansson även ansvarig för affärsutveckling, vilket innebär att han träffar företagare och säljer mark för etablering.

– Vi vill ju att våra lokala företagare ska utvecklas och expandera och kunna anställa fler. Alla har inte råd att köpa mark och bygga eget, men när några gör det uppstår lediga lokaler som andra företag kan nyttja.

Fler nöjda företagare i kommunen

Varje år får företag svara på hur nöjda de är med kommunens bemötande och service i ett så kallat nöjd kund-index.

Förra året låg Södertälje på 62 i en skala till 100 och placerade sig då på plats 178 av Sveriges kommuner.

I år visar resultatet 68 på skalan. Det är det högsta resultatet sedan mätningarna började år 2012.

Undersökningen görs på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting och Stockholm Business Alliance.

Källa: Södertälje kommun