Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han ska få killar att snacka

Hur ska unga killar i Södertälje må bättre? Våldsförebyggande och könsrollssnack är svaret från nystartade killjouren.

Gråt inte – bit ihop. Bli inte ledsen – bli arg. Bli inte besviken – känn revanschlusta.

Peter Svensson, nyanställd projektledare på nystartade killjouren, beskriver hur han fick lära sig att stöpa om sina känslor som barn.

– Där börjar det som kallas mansgörandet. Pojkar tvingas lära sig att omförhandla sina känslor, säger han.

Hans uppdrag är att arbeta med killars och unga mäns psykiska hälsa, och ohälsa, då hamnar fokus på två saker: att diskutera könsroller och att förebygga våldsamt betende.

Killar står för 85 procent av våldet, 98 procent av det sexuella våldet. Men också för 75 procent av självmorden. Peter Svensson är övertygad om att det hänger ihop.

Och lösningen är att prata om och visa upp andra sidor av vad en man kan vara. Till hösten hoppas han vara igång med kompisverksamhet och kunna erbjuda någon att prata med, den som är intresserad av att medverka som volontär kan redan nu höra av sig. Hittills har arbetet mest bestått i att träffa nyckelpersoner inom kommunen och föreningslivet.

– Nästa steg är att jag ska ut och träffa aktörerna, säger han och berättar att han bland annat ska föreläsa för all fritidspersonal om normer och värderingar.

Killjouren

Killjouren drivs av Tjejjouren Juventas systrar, som får verksamheten finansierad genom ett bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCS. Killjouren är ett treårigt projekt, men bidragen söks ett år i taget. Projektledaren Peter Svensson är den enda anställde.