Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han lämnade filmlivet i LA för Södertälje och feminism

Peter Svensson är på många sätt typiskt grabbig – och aktiv feminist. Följ med när LT återberättar Peters resa från Västra Skymnäs i Värmland, via Quentin Tarantinos hus i Los Angeles, till arbetet på Juventas systrars killjour i Södertälje.

Peter Svensson nämner att prata feminism och maskulinitet som ett av sina intressen – och det märks. Peter är genuint intresserad när han berättar om hur killar beter sig i typiskt grabbiga miljöer, och nyfiken på hur jag har upplevt liknande situationer.

– Du är ju snubbe precis som jag. Du känner säkert igen att det är svårt att prata om maskulinitet och machokultur? undrar han.

Men vad är egentligen maskulinitet? Peter beskriver flera av de egenskaper som brukar ses som typiskt manliga som negativa.

– Du ska vara en go getter och ta för dig för att komma någonstans i livet. I sin ytterlighet är allt det där dåligt. Måste den som är starkast, eller ser starkast ut, vara den som vinner? Kan det inte vara den snällaste i stället? Bamse är en underskattad förebild, säger han, och tar en klunk energidryck med grönt te och vitaminer.

Peters resa till att arbeta med jämställdhetsfrågor för killar i Södertälje började i det lilla samhället Västra Skymnäs, utanför Munkfors. Han var lagkapten i fotbollslaget, del av den lokala revyn och trött på livet i ett litet samhälle. Vid 22 års ålder flyttade han till Göteborg.

Peter beskriver sig som dubbel under uppväxten, å ena sidan typiskt grabbig, å andra sidan intresserad av konst och dans.

– Jag har alltid strävat efter norm, och när jag har gått utanför normen har jag gjort det i trygghet om att jag väger upp på andra sätt. Det har nog påverkat mig väldigt mycket att alltid ha varit dubbel. Förmodligen är det därför jag har kommit in i feministfrågor andra vägen, ur ett manlighetsperspektiv. Jag blev intresserad av hur jag själv blev i grupper med andra grabbar, berättar han.

Efter en tid i Göteborg flyttade Peter till Stockholm 2003. Där visade det sig att den enkla frågan ”ursäkta, var finns närmsta toalett?” skulle leda till oväntade äventyr – i Los Angeles.

– Under min tid i LA träffade jag en sektledare, hängde hemma hos Quentin Tarantino och följde med Tom Hanks på filminspelning.

Det här säger Peter lite i förbifarten, som om vem som helst har kört runt i bilen ”Pussy wagon” från ”Kill Bill” tillsammans med regissören Quentin Tarantino. Jag får fråga vidare för att få reda på hur sjutton han hamnade där.

I Stockholm har tydligen Los Angeles-bon Manny frågat Peter efter vägen till toaletten. Peters öppenhet mot den främmande mannen leder till att de blir vänner, och att han äter frukost med Tarantino, som Manny jobbar tillsammans med, på Grand hotel.

– Han var i Sverige för en hårtransplantation, men jag vet inte hur officiellt det är, berättar Peter.

Peter ger bort 80 procent av allt han äger för att åka över Atlanten och försöka sig på ett liv i filmindustrin, där Manny jobbar. Han blev aldrig långvarig i stan, och kom tillbaka till Stockholm.

Någonting med berättelsen om Los Angeles, pussy wagon och Tarantinos ”ungkarlslya” får mig att fundera.

Allt det här låter ganska grabbigt?

– Ja, herregud, så är det absolut. Jag är den första att erkänna att jag har levt upp till allt vad manlighet och machokultur innebär. Jag har slagits vid Folkets hus när jag var ung, och allt sånt där.

Har du förändrats?

– Förändrats har jag gjort, absolut. Skillnaden märker jag mest när jag träffar män som inte har förändrats de senaste åren. Som fortfarande kommenterar rumpor och bröst på stranden, då känner jag mig inte helt bekväm. Men det är svårt. Det är fortfarande så att jag inte alltid säger ifrån när någon kommer med sexistiska eller rasistiska kommentarer.

Peter kom in i sitt feministiska engagemang genom idrotten. Han spelade fotboll i många år, och har upplevt machokulturen där på nära håll. Innan han anställdes på Juventas systras i våras har han bland annat utbildat fotbollsklubbar om uppförandekod och norm. Även när han pratar om Södertälje återkommer han till idrotten.

– Södertälje är en speciell stad, med lågt valdeltagande, mycket våld och kriminalitet. Men det finns också enormt mycket engagemang. Man har jobbat ofantligt mycket för integration och det finns elitklubbar i nästan varenda sport. Det som saknas är att idrottsklubbarna tar i dessa svåra frågor och gör de rum som ungdomar finns i mer politiska. Jag saknar ansvar från idrottsklubbarna i jämställdhetsfrågor, både i Södertälje och i samhället.

Gillar loppmarknader

Namn: Peter Svensson.

Ålder: 39.

Gör: Projektledare för Juventas systras killjour.

Familj: Sambon Nina Rung, som Peter startade det våldspreventiva initiativet Huskurage tillsammans med.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Intressen: Prata maskulinitet och feminism, älskar konserter, svag för att fynda på loppisar och auktioner.

Smultronställe: Visby och Gotland är en av Sveriges vackraste platser.

Sommarsyssla: Sola, bada och upptäcka att Nina är en ninja på strandtennis.