Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han jagar även med kameran

Han är ute i naturen och tar jaktbilder men vill inte kalla sig varken natur- eller jaktfotograf. – Egentligen är jag nog en situationsfotograf, säger Mikael Grennard, 52.

Annons

Det blir första gången som Mikael Grennard når en bredare publik i Södertälje med omnejd. Du kan se hans bilder från den 1 februari i Stadshuset.

– Det är kul, jag har aldrig ställt ut så här någon gång. Jag har rönt viss uppmärksamhet på nätet och på Facebook i jaktkretsar men aldrig så här i offentligheten, säger den 52-årige Enhörnabon.

När LT träffar honom håller han på och väljer ut ett 20-tal bilder. Det är inte lätt.

– Det är ett elände, rent ut sagt. 20 bilder. Det är jättesvårt.

Så hur går du till väga?

– Jag fick själv tipset att använd teman, att tänka teman. Så jag har gjort fyra teman: Island, Enhörna, vilt och en lite speciell porträttserie av jägare.

Island? Det är lite skillnad mot den enhörnska jaktmiljön. – I somras var jag på en fotoresa till Island. Ena

stunden känns det som du är på månen och nästa gång i ett grönsaksland, liksom. Jag har varit där tre gånger.

Men Mikael Grennards profil är att han är en fotograferande jägare. Något han bestämde sig för att bli 2008 när han lämnade tryggheten som chef på Volkswagen i Nykvarn.

– Jag var chef för logistiksystem. Sedan kroknade jag efter ett antal olika projekt och bestämde mig för att göra något annat.

Så numera tjänar han pengar på att naturbilder – men någon naturfotograf vill han inte säga att han är.

– Jag fuskar liksom lite här och var. Jag är inte studiofotograf, inte naturfotograf eller någonting, jag är lite av varje. Jag satte och tänkte på vad för sorts fotograf jag är och egentligen är så är jag nog en situationsfotograf som har en förkärlek till natur och jakt.

Och framför allt i Enhörna, har jag förstått. – Det var här jag började jaga en gång i världen. Jag har en vän som har Hammarby gård som ligger lite längre ut här. Det var han som en gång lurade mig att börja jaga, höll jag på att säga. Och Enhörna har väldigt bra jaktmarker, dovhjort, vildsvin, rådjur, älg.

Många av Grennards bilder på vilt består av ett klövdjur som tittar rakt in i kameran. Det har blivit något av Grennards signum.

– Det finns nog lite olika skolor där. Om man säger så här: Jag är i grund och botten jägaren som tog kameran till skogen. Jag går i skogen, jag smyger i skogen. De flesta naturfotografer sitter i ett gömsle. Dom bygger upp ett litet tält och har en plats som de ser till, och dom vill nog gärna ha det på det sättet. Medans i mitt fall så smyger man tills man blir upptäckt och då tar man bilderna.

Du tycker att de är lite fega.– Inte fega, men de har ett annat arbetssätt, jag tycker att smygningen i sig är en utmaning. Jag tycker om när de tittar på mig, när vi har kontakt, jag och djuret.

Importerar korgar

Ålder: 52.

Bor: Enhörna.

Familj: Sambon Sabina, barnen Jacob 7, Sofia 8 och Lovisa, 10. Jakthundarna Ida, Amsel och Lakka.

Gör: Tar bilder i jakt- och miljö som han säljer vidare. Gör även reportage. Importerar även en speciell korg som man sätter på sin dragkrok på bilen. Där lägger man det vilt man skjutit. Grennard har även en reklambyrå. Han jobbar hemifrån med alla sina uppdrag. ”Rätt skönt, men det blir lite långtråkigt i bland, du har ju ingen att fika med ... vissa tider som det blir rätt ensamt”, säger Grennard.