Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Han hyr ut TB:s lägenheter svart”

Enligt initierade källor till LT har mannen kapat åt sig flera av Telge bostäders hyresrätter som han sedan hyr ut svart i tredje och fjärde hand. Men den utpekade – Bo Nilsson – förnekar att han gör det.

Som LT berättat tidigare återgår allt färre hyresrätter till bostadskön. En viktig förklaring är alla som väljer att behålla kontrakten när de flyttat för att hyra ut svart i stället.

Men allra mest utstuderade är de stora svartuthyrarna som etablerat sig som hyresvärdar i ett parallellt bostadsförmedlingssystem.

– Det finns de som företagsmässigt hyr ut lägenheter på det här sättet. Vi vet personer som hyr ut 10–15 lägenheter som de i sin tur hyr i andra och tredje hand av oss, säger Joakim Ströberg, uthyrningschef på Telge bostäder.

Ströberg ger exempel på ett sådant fall som Telge bostäder drivit flera ärenden mot fram till 2014.

– Men i och med att vi drev så många ärenden mot honom och sa upp några förstahandshyresgäster, så verkar det som att han började jobba smidigare, han försvann från vår radar.

Men under 2015 dök hans namn upp igen i samband med felanmälningar av olika lägenheter. Senast namnet dök upp var i samband med en anmälning om vägglöss. På Telge bostäder misstänker man att mannen gått från att hyra svart i andra hand till tredje hand. Och att han hyr ut i fjärde hand.

Det smått absurda är att mannen dessutom kommit över ett vitt hyreskontrakt i centrum där han har sitt Södertäljekontor. Därifrån sköter han sin roll som hyresvärd i ett parallellt system orsakat av en bostadsmarknad i fullständig disharmoni.

Joakim Ströberg har under veckorna som gått sedan LT skrev om svartuthyrarna

i december inte velat gå ut med mannens namn. Orsaken är de sekretessregler som gäller bolagets hyresgäster. Men via källor med god insyn i verksamheten har LT nu fått reda på mannens identitet – vi kan kalla honom Bo Nilsson, skriven i Norsborg med postbox i Solna.

Han förekommer i 14 ärenden i Hyresnämnden i Stockholm. I flera fall gäller det hyresgäster som anser att Bo Nilsson tagit ut för hög hyra och kräver tillbaka pengar, vilket man kan göra även om man hyr svart. I vissa fall har han återbetalat, som i ett fall i Järna 2014. I andra fall har det blivit förlikning. Ärendena gäller tvister med hyresgäster i inte bara Södertälje kommun utan även exempelvis Botkyrka och Solna.

När LT knackar på Bo Nilssons kontorsdörr i Södertälje centrum, öppnar ingen. Vi ringer i stället på hans telefon och då svarar han. Men när Bo Nilsson får höra om påståendena om att han driver en omfattande svartuthyrning av allmännyttans lägenheter, förnekar han bestämt.

– Jag har hållit på i snart tio år i Södertälje och jobbar med stora företag som Scania och Astra och många andra företag. Jag driver en fullständigt vit och transparent verksamhet, säger han och beskriver hur han jobbar.

– Jag annonserar efter bostäder åt utländska konsulter, jag är som en slags mäklare kan man säga, en som jobbar med att förmedla bostäder mellan företag och de som vill hyra. Det är mest konsulter från Indien som när de kommer hit behöver någonstans att bo. Jag förmedlar bara och ser till att det funkar i lägenheterna med småreparationer och så. Och jag har carte blanche (frikort) hos de privata hyresvärdarna.

Men hur kommer det sig att du pekas ut som en person som även kapat åt dig flera hyreskontrakt av Telge bostäder som du hyr ut svart och att ditt namn nämns vid flera felanmälningar?

– Nej, nej, nej, nej, det är fullkomligt gripet ur luften. Jag har inga lägenheter hos TB.

Men vad säger du om att de uppenbarligen tror detta om dig på kommunen?

– Jag bryr mig inte, jag har ryggen fri.

Hur många hyresgäster har du?

– Tillräckligt många för att få huvudvärk. Men jag har bara utländska hyresgäster, det är konsulter från främst Indien som besöker företag här i Södertälje men även andra orter som exempelvis Oskarshamn.

Men du har ju 14 ärenden i Stockholms hyresnämnd, ingen av dem gäller några indiska eller andra utländska konsulter?

– Nä, det är svenskar som passat på att få tillbaka hyra.

Du sa ju att du bara hade utländska konsulter?

– Men i Stockholm har jag haft andra än konsulter.

2014 hade du ett ärende i Järna, det var ingen utländsk konsult?

– Ja, just det, den killen fick tillbaka 3 000 spänn. Men numera har jag inte tid för andra än indiska konsulter.

FOTNOT: Bo Nilsson heter egentligen något annat