Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har spelat in vargarnas ylanden

Johan Örlander, 36, har levt i Sjundareviret i två månader i sommar. Häromkvällen lyckades han spela in vargarnas ylande i skogen.– Jag vill visa att vargarna har valpar, säger han.

Det har pratats mycket om att vargarna i Sjundareviret i Mölnbo har valpar, men ännu har det inte gått att bevisa. Men Hölöbon Johan Örlander och hans vän Andreas Hansen menar att de nu kan visa att så är fallet. 

– Det hörs på inspelningen, säger Johan Örlander, som levt i Sjundareviret under två månader i sommar.

Johan Örlander har lärt sig överleva på naturens villkor och till och med gjort sina kläder själv av skinn.Under två månader har han levt i skogen på naturens villkor, dock inte inom jaktområdets gränser. I skogen har han dels levt ensam men även haft kursverksamhet om överlevnad inom föreningen Naturlivs regi. Under tiden i skogen har Johan Örlander också försökt komma skogens nya invånare nära – vargarna.

–Tre gånger har jag hört dem yla, men de är mycket skygga och håller sig borta. Det är större chans att få syn på dem från sin trädgård än i skogen, säger han.

Men efter att ha hört vargarnas ylande två gånger bestämde sig Johan för att inskaffa ljudupptagningsutrustning. Kvällen mot i fredags den 21 augusti hörde han dem för tredje gången. Johan tryckte igång inspelningesutrustningen.

– Knepet att få dem att yla är att själv göra det som en varg. Det gjorde Andreas Hansen medan jag skötte utrustningen, berättar Johan Örlander, som inte sticker under stol med att han är stor vargvän, medlem i Rovdjursföreningen och emot jakten.

Det som framförallt oroar Johan Örlander är att länsstyrelsens beslut inte specificerar att enbart hanen kan skjutas. Johan befarar att jägarna skjuter honan.

– Många jägare runt om i landet vill ju inte ha någon varg alls. Men med den här inspelningen vill jag visa omvärlden att vargarna har valpar, säger han.