Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han förmedlar bostäder svart – mitt i Södertälje centrum

 
Svartuthyrarna
Visa alla artiklar

Mitt i Södertälje centrum förmedlas svarta lägenhetskontrakt i hemlighet. Han är ett nav för den svarta bostadsmarknaden, en person många vänder sig till för en bostad. – Jag hjälper många, säger Fadi.

Annons

Han bedriver en till synes anspråkslös affärsrörelse centralt i Södertälje. Men framför allt är han en välkänd person för hundratals, kanske tusentals Södertäljebor med rötter i Mellanöstern.

Det är till honom många vänder sig för att få en bostad. Och till honom vänder sig lägenhetsinnehavare med lediga adresser att få uthyrda. Han är kort och gott ett nav i gatans parallella bostadsförmedling som växt fram i skuggan av fastighetsägarnas tröga bostadsköer. Men själv säger Fadi att det bara råkat bli så här.

”Känner många”

– Jag känner många, det gör att folk som har lediga lägenheter att hyra ut kommer till mig. Jag antecknar. Sedan kommer folk hit och frågar efter bostad.

Fadi vill inte säga hur många lägenheter han förmedlar under en vecka eller månad. Han skrattar bara och skakar på huvudet. Men under den halvtimme som LT intervjuar honom vid lunchtid en vardag, anländer en kvinna och frågar något på arabiska. Hon är flykting från Syrien som liksom många andra bor inneboende med sin familj hos anhöriga. Hon undrar om han har någon bostad, men kan bara betala 4 000–5 000 kronor i månaden. Fadi svarar snabbt, kvinnan vänder om efter ett mumlande svar och går iväg in i folkvimlet med långsamma steg och är snart uppslukad av gatans stress.

Fadis svar var enkelt: Nej, det krävs 11 000 kronor. Det är ofta det slutar så här, säger Fadi.

”En kvinna grät”

– I går stod en kvinna och grät här, hon ville ha en adress för sig och sin dotter. Men jag sa nej, eftersom det som finns kostar 10 000–11 000 kronor. Det finns inga billiga lägenheter att få nu.

Vi frågar Fadi varifrån de flesta lägenheterna kommer?

– Det vanligaste är att man flyttar hem till sina föräldrar. Då blir det lediga lägenheter.

Fadi säger att han bara försöker hjälpa och att det går felaktiga rykten om att han tar betalt och skor sig.

– Folk snackar om att jag säljer kontrakt för 3 000 kronor. Det stämmer inte. De borde vara tysta för de har inga bevis. Jag får någon hundring bara.

”Hjälper bara”

Även vissa myndighetspersoner har på sista tiden ställt frågor till Fadi. Han är orolig för att kommunen eller polisen tror att han hyr ut svart.

– De gillar inte att jag hjälper.

Vad svarar du dem då?

– Att det har de inget med att göra.

Men Fadi tror att det fixar sig för alla till slut.

– Staten och kommunen måste bygga, säger han.

Men fram till dess blir det svårt för många. Då hjälper Fadi till, säger han. Men Fadi tycker samtidigt att för många flyktingar kommer till Södertälje.

– De vill bo här för att det talas mycket arabiska här, säger han.

Han får frågan vad han hade gjort åt saken om han vore kommunalråd?

– Om jag vore kommunalråd skulle jag tvinga dem till andra kommuner, säger Fadi.

Men många han hjälpt är tacksamma, berättar Fadi. De vill bo i Södertälje men tvingas in i trångboddhet. Han, Fadi, hjälper om han kan. Och till honom vänder sig många, säger han.

Läs även: Bengt och Birgitta tvingas hyra svart

Svart bostadsmarknad växer sig stark i Södertälje

Elias Zazi [email protected]

Torbjörn Granström [email protected]