Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han firar 50 år med fest i både Kroatien och i Södertälje

Sjuksköterskan Sasa Zubcevic fyller 50 år men känner inte av någon ålderskris.– Jag ser fram emot nästa halva av livet, säger han.

Det var en ren slump att Sasa Zubcevic hamnade i Sverige.

Han föddes i Drvar och växte upp i Foca. Båda städerna ligger i forna Jugoslavien, numera Bosnien Hercegovina.

Sasa Zubcevic gjorde lumpen och drömde om att bli läkare. Det var svårt att komma in på läkarlinjen så i stället provade han att jobba inom jordbruket ett tag.

– Det var inget för mig. Jag bestämde mig för att utbilda mig till sjuksköterska i stället, säger han.

Sin första anställning fick han på ett sjukhus i staden Trebinje. Snart bröt kriget ut och Sasa Zubcevic flydde landet tillsammans med fadern. Siktet var inställt på Danmark men när han och fadern kom till Polen för att ta färjan till Danmark var biljetterna slut. Det fick bli Sverige i stället.

Efter att ha bott på en flyktingmottagning i Flen fick han uppehållstillstånd 1993. Därefter bodde han tre år i Hedemora. Mamman, systern och blivande frun hade då också kommit till Sverige.

Sasa Zubcevic drömde om att få jobba som sjuksköterska igen. Han började läsa svenska och senare sjukvårdssvenska på Uppsala universitet för att få ihop de poäng som saknades för en svensk legitimation.

– Jag har jättelätt för svenska, tack och lov, säger han och ler.

Med sin svenska sjuksköterskelegitimation i handen började han att söka jobb. Han blev kallad till Mariekällgården i Södertälje på intervju. Och snart stod han där med en fast anställning.

Efter att ha hittat en lägenhet i Blombacka gick flyttlasset från Dalarna till Södertälje.

– Jag hade kämpat så hårt för en svensk legitimation. Nu kändes det som en dröm, säger han.

Det är nu snart 20 år sedan. Efter en omorganisation jobbar Sasa Zubcevic i en patrull som utgår från Artursberg för att ha det medicinska ansvaret på äldreboenden, servicehus och LSS-boenden.

– Som det ser ut nu kommer jag att stanna kvar. Jag trivs jättebra. Jag trivs med att jobba i patrull, de flesta av mina kollegor har jag jobbat med i tio år.

– Jag är väldigt social så det passar mig att jobba med människor och att hjälpa människor. Det var ett bra yrkesval jag gjorde den där gången, konstaterar han.

50-årsdagen kommer Sasa Zubcevic att fira i Kroatien tillsammans med dottern Jelena, 18 år.

– Troligen blir det en fest hemma också, för alla mina vänner.

Någon ålderskris finns inte i sikte.

– Först hade jag lite ångest, jag tänkte: ”vad händer nu?”. Men nu känns det bara bra. Det viktigaste är att må bra. Jag ser fram emot nästa halva av livet, säger han.

Jobbat på kommunen i 20 år

Namn: Sasa Zubcevic.

Ålder: Fyller 50 år den 11 augusti.

Bor: Geneta, Södertälje. ”Jag trivs jättebra med grannarna och närheten till skogen”.

Familj: Ensamstående med dottern Jelena 18 år. Föräldrarna bor 50 meter bort. Systern i Göteborg.

Yrke: Sjuksköterska på Södertälje kommun sedan nästan 20 år.

Intressen: Tränar på Friskis och svettis. Raska långpromenader. ”Tack vare promenaderna och att jag äter mindre matportioner än tidigare har jag gått ner tio kilo det senaste året”.