Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han började med ett nytt jobb i sin nya hemstad

Hemma i Malikiye var han veterinär, här hemma i Södertälje kör han taxi och driver eget företag. Josef Bitar trivs dock väldigt bra i båda yrkesrollerna och i sin nya hemstad.

Josef Bitars farfar var inte utbildad veterinär, men i byn var han känd för att ta hand om skadade eller sjuka djur och kunde dessutom vårda dem på ett omsorgsfullt sätt.

När Josef växte upp såg han att familj-en utåt var känd som veterinärfamiljen, därav namnet Bitar som betyder just veterinär.

– Jag ville ge nytt liv åt familjenamnet och läste därför till veterinär. Men jag var också intresserad av yrket, säger Josef Bitar.

Han föddes och växte upp i Malikiye i norra Syrien och var liksom de flesta andra barn intresserad av fotboll. Han tyckte också om musik och lyssnade mycket på sin favorit, sångaren Farid al Atrash.

– Jag spelade också arabisk luta, oud. Det var mest på gehör, säger han.

1976 åkte Josef till Damaskus och läste fyra år till veterinär. Han gjorde även militärtjänsten innan han 1983 återvände till Malikiye för att arbeta som veterinär.

– Jag jobbade med behandling, operation och vaccination i sju år innan vi kom till Sverige, säger Josef och minns en händelse från tiden som djurläkare:

– En annan veterinär som jobbade mer administrativt än praktiskt var på väg till ett jobb. Jag såg att han var bekymrad. Jag uträttade ett ärende och åkte sedan till platsen han åkte till.

Där satt han med sina blodiga handskar och försökte förlösa en ko. Josef Bitar blir förfärad

när han minns händelsen och berättar att läkaren inte hade sövt ned kon och att kalven var död.

Läkaren hade sågat bort kalvens huvud och försökte nu dra ut kons unge på tvären.

– Han drog i ett framben och ett bakben. Jag stoppade den svimfärdiga kollegan

och bad honom gå iväg och vila, säger Josef som lyckades ändra ställning på kalven och sedan dra ut den lätt. Kossan överlevde.

Efter ankomsten till Sverige den 12 april 1990 läste Josef flera svenska kurser och praktiserade även som veterinär i några veckor, men trots sin utbildning och erfarenhet lyckades han aldrig få jobb som djurläkare.

– Jag sökte jobb i Storstockholm och Uppsala och fick alltid nej. På Arbetsförmedlingen sa de att jag behövde läsa ytterligare två år här och det var inga problem för mig. Men de krävde också att min engelska ska vara prima. Jag ska ju inte tala engelska med

djuren, säger Josef och skrattar.

Han gav upp och började arbeta som arabisk redaktör på en assyrisk tidning. Där var han i två år. Efteråt fick han rådet att börja köra taxi.

– Jag gick en utbildning och såg där att många högutbildade kör taxi. Jag startade eget och har jobbat med Södertälje Taxi sedan 2001, avslutar Josef Bitar.

Veterinären som blev åkare

Namn: Josef Bitar.

Ålder: Fyller 60 år i dag.

Familj: Hustrun Gada och barnen Dalida, 27, David, 24, Mariana, 21, Petra, 19, och Sylvia, 16 år samt ett barnbarn, André, 2 år.

Bor: Blombacka/Genetafältet.

Gör: Egen företagare i taxibranschen.

Intressen: Djurvård, jakt och fiske.

Firar: Till helgen blir det middag hemma med familj-en och de närmaste. Är det vackert väder kommer grillen säkert fram.