Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blev vittne till broolycka i Södertälje – 1969

Lördagens broolycka väcker minnen av en liknande olycka på Mälarbron på 1960-talet.– Det är tragiskt att liv släcks igen, säger Arne Öberg.

I dag bor Arne Öberg i Karlstad. Som tonåring på 1960-talet bodde han i Södertälje och blev ögonvittne till en dödsolycka som dök upp i medvetandet efter lördagens olycka på motorvägsbron.

– Jag fick en flashback och började gräva i minnet, säger han.

Arne Öberg minns att han var på en fest på västra sidan av kanalen, inte långt ifrån Klaffbrons fäste. Den bro som senare kom att heta Mälarbron. Han tittade ut, såg en båt komma och att bron var öppen.

Det var dåligt väder och svårt att se skarpt.

– Jag tittade när båten tuffade förbi – då ser jag en bil som seglar genom luften. Den försvann på en sekund och kom aldrig upp till ytan, säger Arne Öberg.

Han berättade för sina kompisar – som trodde att han hade sett i syne.

Men Arne Öberg var säker på sin sak.

– Det tog inte lång tid så kom brandkåren med dykare.

Olycksbilen var på väg österut, mot sjukhuset. Att bilen kunde köra ner i kanalen berodde på att broklaffarna inte var synkroniserade. Den västra gick ner tidigare än den östra, minns Arne Öberg.

– Det var unga människor som omkom då också. Det är jäkligt tragiskt, säger han.

I olyckan som skedde den 6 december 1969 omkom två personer och en person räddades ur vattnet.