Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han anmäler bluffmejlen direkt

Bluffmejl och Nigeriabrev svämmar över i våra e-postlådor. Sedan en tid skickar bedragare ut bluffmejl i Skatteverkets namn.

”Kära skattebetalare, efter den senaste årliga beräkningen av din skatteaktivitet har vi bestämt att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: SEK 1 884 kronor. Fyll i blanketten Skatteåterbetalning till bankkonto SKV 4802 för att få dina skattepengar insatta direkt på ditt bankkonto.”

Ibland förekommer även ett namn i mejlen: Anders Gunnarsson.

– Jag såg direkt att det var ett bluffmejl, blev förbannad och polisanmälde. Det spelar ingen roll om ärendet ändå läggs ned i brist på polisresurser. Jag tycker att man ska polisanmäla, det är viktigt att engagera sig emot oegentligheter. Det är för jäkligt att lura godtrogna människor på det här viset, för sådana finns, säger Peter Andersson, verksam inom säkerhetsbranschen.

Skatteverket är väl medvetet om bluffmejlen.

– Vi har polisanmält nu liksom tidigare och även lagt ut en varningsskylt på vår hemsida. Den här typen av mejl har förekommit under hela 2013. Det är viktigt att veta att myndigheter aldrig skickar ut den här sortens mejl med begäran om personuppgifter. Det rör sig i så fall alltid om bedragare, säger Maja Fröman, presschef hos Skatteverket.