Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han anklagas ha förskingrat miljonbelopp

Grova anklagelser riktas mot riksdagsmannen och S-ordföranden Yilmaz Kerimo (S) i en hemlig rapport som LT kommit över. Där hävdas att stora pengasummor försnillades i Assyriska föreningen under hans tid som ordförande.
Kerimo avfärdar kritiken som en "fantasiprodukt".

Rapporten beställdes av Assyriska riksförbundet kring årsskiftet 2007-2008 efter rykten om förskingring av pengar under Yilmaz Kerimos tid som ordförande 1998-2004. En särskild granskningskommitt tillsattes, och ett halvår senare redovisades resultatet till riksförbundet.

 I rapporten, som hållits hemlig sedan 2008, slås fast: ”... det har förekommit oegentligheter vad gäller redovisningen av medel tillhörande fastigheten Assyriska kulturhuset”.

Samt:

”Vår granskning visar alltså att förskingring av oredovisade medel har inträffat. Huruvida dessa pengar har gått direkt i vissa personers fickor kunde granskningskommittén inte konkret bevisa.”

– Det finns förskingringsmisstankar mot Kerimo av stora kontanta medel som han som ordförande samlade in och som saknar redovisning, säger Gabriel Oussi, ordförande i förvaltningskommitén som fick i uppgift att ordna upp ekonomin efter 2004 då Kerimos styrelse avgick.

I rapporten uppger två arrendatorer för kaféet och festlokalen att de gett Kerimo stora kontanta belopp på totalt en miljon kronor – pengar som enligt granskningskommittén i huvudsak ”är försvunna”.

Men Yilmaz Kerimo och flera tunga namn inom den assyriska rörelsen går till motattack mot granskningsrapporten, som de anser vara felaktig och en ren "fantasiprodukt".

– Den är bara påhittad, både jag och assyriska föreningen tar avstånd från rapporten, och även en medlem i granskningskommittén har gjort det, och jag och styrelsen har fått ansvarsfrihet av årsmötet för sju år sedan, varför kommer de nu? säger Yilmaz Kerimo (S).

Enligt Kerimo är allt en hämd för att den styrelse som kom efter honom tvingades avgå 2008 när dagens styrelse tog över i Assyriska föreningen.

- Rapporten är en fantasiprodukt, jag skrattar åt den, säger Yilmaz Kerimo.

Läs hela historien om anklagelserna mot Yilmaz Kerimo i lördagens LT.