Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbarhet är melodin för Riggo Town

I tisdags tog Pershagenskolans åttor hem segern i riksfinalen av tävlingen Future city. Hållbarhet och yteffektivitet var det som vann juryns gillande.

Södertälje. Koldioxidlagring under jorden, vertikala växthus, stadsodlingar på terrasserna och bilar som går på komprimerad luft. Välkommen till den miljövänliga förorten Riggo Town, årets vinnare av tävlingen Future city.

– Hela vår idé på skolan är hållbarhet. Det är roligt att det går igenom när eleverna släpper loss kreativiteten, säger Pershagenskolans rektor Håkan Malmrot.

Redan i början på terminen började Pershagenskolans åttor att skapa sin stad, men det tog ett tag att se att bara fantasin sätter gränser.

– Den första staden blev ganska tråkig, så den har vi gjort om, säger Alma Borgman.

Av tråkighet syns nu inte ett spår i den fantasifulla och genomtänkta modell i två våningar som tronar i skolans lärarrum.

– För att vara yteffektiva valde vi att ha sånt som tar mycket plats, trafik och köpcentrum under jorden, berättar Daniel Liptak, som tycker att det roligaste med tävlingen varit att omsätta idéerna till praktik.

Modellen är byggd av återvunnet material och många timmar har lagts ner på att få alla detaljer på plats. Förhoppningen är att den så småningom ska visas i Stadshuset.

–Jag tycker att det roligaste var att de professionella blev imponerade. En i juryn sa att hon inte kunnat göra presentationen bättre själv, säger Jakob Langwagen.

– Det var också roligt att jämföra med de andra. Vår modell var futuristisk men det mesta går ändå att genomföra. En del hade rymdskepp, säger Hampus Olofsson.

Tävlingen handlar om att skapa framtidens stad. Den består av fyra olika delar; ett dataspel, en uppsats, en modell och en presentation.

Alla skolans 48 åttor har skrivit varsin uppsats om hållbarhet och alla har varit engagerade i att skapa staden. Rättvist nog ska båda åttorna dela på prispengarna , 25 000 kronor, till respektive klassresa.

Det blev tredje gången gilt för Pershagenskolan, som varit med i tävlingen tre år. Redan första gången, 2011, gick de till riksfinal.

– Det är jätteroligt och en bekräftelse för mig som lärare. De blivande åttorna har redan pratat med mig om att de vill vara med nästa år, skrattar Jasmina Kosevic, No-lärare och den som lett arbetet alla tre gångerna.

Tävlingen är bra och väl lämpad för läroplanen, tycker hon. Den är ämnesövergripande och handlar mycket om samarbete.

Vad har eleverna då lärt sig på resan?

– Jag tycker man har lärt sig mycket om hur samhället fungerar, säger Irma Bruce.

– Jag har blivit mer medveten och tänker mer på vad jag använder för produkter, säger Philip Olsson.

Se film från prisutdelningen här.

Och här kan du se hur staden ser ut uppbyggd i Minecraft.