Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå, Centralens trafikskola – det är 2019

Annons

Trött på att vänta på bussen? Så marknadsför Centralens trafikskola i Södertälje, strategiskt belägen i korsningen Järnagatan/Lovisinsgatan, sin verksamhet. På en stor snedställd textremsa fäst på trappräcket upp till sina lokaler, sänder man ut det underliggande budskapet: Ta körkort, skaffa bil så behöver du inte åka buss eller nyttja något annat kollektivt färdmedel. 

Anmäl text- och faktafel 

Man tar sig för pannan - i vilken tidsålder lever Centralens trafikskola? 1950-tal, 60-tal?

Nu skriver vi 2019 och klimatförändringarna är ett allt överskuggande hot.

Har Centralens trafikskola hört talas om Parisavtalet eller för den delen Agenda 2030 som bland annat innebär att säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess resurser. 

Ungefär en tredjedel av utsläppen av växthusgaser i Sverige kommer från transportsektorn och vägtransporterna står för den allra största delen. Målet är att de ska minska med åtta procent årligen för att miljömålen till år 2030 ska nås. Enligt Trafikverkets årsrapport 2018 ökade i stället utsläppen från vägtrafiken med 0,5 procent.

Det är knappt elva år till 2030, bilden är med andra ord ganska dyster. Ska klimatmålen nås måste trafiken överlag minskas och det måste finnas fler alternativ till bilresor och lastbilstransporter kommenterar Trafikverket sin egen årsrapport.

Det är okunnigt, otidsenligt och cyniskt

Med dessa klimatfakta som bakgrund väljer Centralens trafikskola i Södertälje i sin marknadsföring att ställa det kollektiva färdsättet mot det individuella på självaste bussgatan, symbolen för det gemensamma färdsättet. Dessutom riktar sig budskapet  särskilt till den unga generationen eftersom där återfinns de flesta körkortsaspiranterna. Det är okunnigt, otidsenligt och cyniskt eftersom klimatförändringarna främst kommer att drabba den nu unga generationen. 

På sin hemsida skriver Centralens trafikskola: Vi är en ny modern trafikskola i Södertälje. Då är det dags att ändra sin marknadsföring i takt med tiden. Det finns många skäl till att skaffa sig körkort, men att göra det för att man är trött på att vänta på bussen är det absolut sämsta skälet.

Inga Gustafsson

Järna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare