Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll koll på underhåll

Att ge separerade föräldrar större eget ansvar för underhåll är bra. Men blunda inte för den oro som förändringen skapar.

Förra fredagen, 1 april, trädde en ny lag i kraft, som syftar till att separerade föräldrar själva ska ta större eget underhållsansvar för sina gemensamma barn.

Det var alliansregeringen som tog initiativ till förändringen och den nuvarande regeringen som drev igenom den nya lagen i riksdagen.

Det är i sig en välkommen lagändring – det måste vara klart att föräldrarna, inte staten, har huvudansvaret för de barn som kommer till världen.

Men denna förändring väcker också stor oro – en oro som måste tas på allvar.

Bland nyheterna finns nämligen den att Försäkringskassan inte längre kommer att sköta om betalningar av underhållsstöd när en underhållsskyldig förälder skött sig och betalat in till Försäkringskassan i tid under en sexmånadersperiod. Då ska i stället föräldrarna få sköta underhållet själva.

Ett sätt att myndigförklara föräldrarna, helt enkelt – vilket är välkommet.

Staten ska inte i onödan behöva lägga sig i – och att föräldrar av ren bekvämlighet använder underhållsstödssystemet som en pengaförmedlingstjänst blir inte längre okej.

I den bästa av världar är detta utmärkt – men som bekant har världen sina skönhetsfläckar.

Det är utredningen ”Fortsatt föräldrar – om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull” från 2011 som ligger till grund för den nya lagen.

I den framgår att de forskare som medverkat i utredningens forskarsamtal bedömer att ungefär vart tionde föräldrapar som gått skilda vägar har betydande svårigheter att samarbeta.

Omvänt betyder det att nio av tio föräldrar klarar av att komma överens kring barnen även efter separationen. Att de då själva reglerar underhållet känns självklart.

Men det är det som sker i den första tiondedelen – där man har svårt att samsas – som är intressant. Och det är där som oron nu växer, och växer starkt.

På Försäkringskassans Facebooksida, där man informerar om den nya lagen, finns inlägg efter inlägg på detta tema: ”Jag och mitt ex har tre barn tillsammans, som han tyvärr tagit avstånd ifrån. Att han skulle betala 4 719kr för barnen till mitt konto finns inte ens på kartan”, ”Det blir ju jätte skoj det här... Det innebär alltså att jag måste ha kontakt med någon jag blivit lovad slippa ha kontakt med alls?”, ”Om han då skiter i att betala till mig, hur gör jag då? För bara för att han sköter det till FK betyder ju inte att han gör det till mig”.

Och så vidare.

Lagändringen riskerar att utrymmet för konflikt ökar ytterligare i familjer där konfliktnivån redan är hög.

Det måste Försäkringskassan förstås, men framför allt lagstiftaren – politikerna i riksdagen – vara mycket lyhörda inför.