Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll hjärtat varmt – och huvudet kallt

I diskussionen om är det viktigt att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Terrorism är en vidrig handling som vi ska bekämpa – och samtidigt ska vi försöka undvika att styras av en icke faktabaserad rädsla.

Under år 2015 och 2016, då det varit ovanligt mycket terrorattacker, var det färre än 200 personer per år som dog från terrorattacker i Västeuropa. Inom EU dog 151 personer är 2015 på grund av terrorattacker. Årligen dör cirka 25 000 personer i vanliga vägtrafikolyckor inom EU. Risken att dö på grund av en terrorattack är väldigt mycket lägre än risken att dö i en vanlig trafikolycka. Även i jämförelse med mer ovanliga olyckor är dödsfall från terrorism ovanligt. På ett år, 2011, dog 693 personer i England och Wales på grund av fall från trappor. Det är alltså fler än vad som dör per år från terrorism i Europa. Psykologer menar att människor överskattar riskerna från spektakulära och ovanliga händelser som terrorattacker och underskattar riskerna från vardagliga händelser.

Att risken för att dö i ett terrordåd hittills visar sig vara låg är dock inget skäl för att inte ta terrorhotet på allvar och bekämpa det. Just det faktum att vi lägger ner resurser för att bekämpa terrorism kan vara en anledning till att terrorismen inte har lyckats döda fler. Med terrorism finns också risken, till skillnad från mer vardagliga risker, att en enskild stor händelse kan mångdubbla antalet dödsoffer.

Reaktionen under fredagen från människor i Stockholm tyder på att terrorismen inte kommer att få som dom vill när det gäller samarbete och tillit i samhället.

Att lyfta fram statistik som den ovan gör givetvis inte konsekvenserna av terrorattacker mindre tragiska. Syftet med texten är inte på något sätt att förringa det fruktansvärda i att människor dör och blir skadade. En del av skadan från den fasansfulla terrorattacken i Stockholm är redan skedd och oåterkallelig. Samtidigt som vi sörjer bör vi göra vårt bästa för att inte ytterligare förvärra skadan från terrorattacken. Terrorism risker att leda till mer rädsla och motsättningar och därmed långsiktiga skador på hela samhället. Det är också ett av terrorismens mål. “Terroristerna försöker alltid medvetet skapa en överreaktion och per definition en ökad polarisering i samhället.”, skrev terrorforskaren Magnus Ranstorp efter terrorattacken i Nice förra året. För att inte öka rädslan i onödan är det viktigt att sätta risken att dö av terrorism i relation till andra mer vardagliga risker.

Reaktionen under fredagen från människor i Stockholm tyder på att terroristerna inte kommer att få som de vill när det gäller samarbete och tillit i samhället. Människor visade att de bryr sig om varandra och hjälpte främlingar. Samhället svarade på attacken med att visa sig från sin bästa sida. Även regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, och alliansen har varit föredömligt lugn och beslutsam i sina uttalanden. Det är bra att det inte uppstått någon politisk strid omedelbart efter attacken.

Vi bör bekämpa terrorismen och samtidigt försöka undvika att styras av en icke faktabaserad rädsla. Ett varmt hjärta och ett kallt huvud ger oss förutsättningar att ej förvärra skadan av det fruktansvärda terrordådet.