Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halkar efter länet i företagsamhet

Södertälje är en av tre kommuner i länet där antalet företagsamma människor inte ökar. Bland kvinnor minskar företagsamheten

Annons

9,4 procent av Södertäljes befolkningen är företagare i någon form, men siffran står still. I 23 av Stockholms läns 26 kommuner har företagsamheten ökat under 2015 och ligger i snitt på 15,1 procent av kommuninvånarna. Det visar en ny rapport från Svenskt näringsliv.

– De signaler jag får från redan etablerade företag är att det går hur bra som helst just nu, säger Michael Johansson som jobbar med etableringsfrågor i Södertälje kommun.

Han vet inte varför det inte startas fler nya företag här nu, men tycker att utveckling av verksamheter är viktigast.

– Om vi hittar företagen som redan är etablerade, har lokal och har tagit sig förbi det första svåra tiden och hjälper dem att utvecklas och anställa en eller två – då skulle vi snart inte ha någon arbetslöshet. Nyetablering är grädden på moset, säger Michael Johansson.

Rapporten djupdyker särskilt i företagande inom välfärdssektorn.

I länet är 5,4 personer av 1 000 invånare företagsamma inom sektorn. I Södertälje är samma siffra 3,3 personer. Södertälje har lägst andel företagsamma kvinnor i länet inom välfärden.