Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halkar efter länet i företagsamhet

Södertälje är en av tre kommuner i länet där antalet företagsamma människor inte ökar. Bland kvinnor minskar företagsamheten

Annons

9,4 procent av Södertäljes befolkningen är företagare i någon form, men siffran står still. I 23 av Stockholms läns 26 kommuner har företagsamheten ökat under 2015 och ligger i snitt på 15,1 procent av kommuninvånarna. Det visar en ny rapport från Svenskt näringsliv.

– De signaler jag får från redan etablerade företag är att det går hur bra som helst just nu, säger Michael Johansson som jobbar med etableringsfrågor i Södertälje kommun.

Han vet inte varför det inte startas fler nya företag här nu, men tycker att utveckling av verksamheter är viktigast.

– Om vi hittar företagen som redan är etablerade, har lokal och har tagit sig förbi det första svåra tiden och hjälper dem att utvecklas och anställa en eller två – då skulle vi snart inte ha någon arbetslöshet. Nyetablering är grädden på moset, säger Michael Johansson.

Rapporten djupdyker särskilt i företagande inom välfärdssektorn.

I länet är 5,4 personer av 1 000 invånare företagsamma inom sektorn. I Södertälje är samma siffra 3,3 personer. Södertälje har lägst andel företagsamma kvinnor i länet inom välfärden.