Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halef Halef gav sin syn på åtalet i Kyrkohärvan

Artikel 1 av 7
Kyrkohärvan i Södertälje
Visa alla artiklar

I går var det den huvudåtalade Halef Halefs tur att komma till tals i det rättsliga efterspelet av ”Kyrkohärvan”. – Han är ett offer för sin popularitet, säger advokat Henrik Olsson Lilja.(UPPDATERAD LÖRDAG 15.00)

Annons
Halef Halef

I tisdags lade åklagarsidan fram anklagelserna mot 66-årige Halef Halef och 16 andra som misstänks ha lurat arbetsförmedlingen och försäkringskassan på 6,1 miljoner kronor för bidragsanställda som aldrig varit på plats.

I går var det försvarets tur att lägga fram sin sakframställan i målet som planeras att pågå i 40 dagar fram till den 29 april.

Kyrkoledare Halef Halefs advokat Henrik Olsson Lilja, menar att hans klient är ett offer för sin popularitet.

– Han är känd som en handlingens man som folk vänt sig till för att få hjälp. Han vidgår att vissa fel har begåtts, men förnekar brott, säger Henrik Olsson Lilja, som dessutom menar att Halef är ett offer för ett system med massvis av brister men utan kontroll och att alla vet om det.

– Polisen kan göra nedslag nästan överallt och hitta samma brister, det är en praxis att det fungerar så, säger Olsson Lilja.

Han gav en annan bild av Halef.

– Han har bara haft goda tankar och ställt upp och hjälpt människor som vänder sig till honom. Halef Halef har vurmat för sitt folk inom den Syrisk-ortodoxa kyrkan. Han har arbetat mycket med välgörenhet, skickat mycket pengar till Syrien för att hjälpa. Och i den här strävan har han blivit en omtyckt, populär person. Och därför blir han också ledsen när åklagaren utmålar honom som en ledare i någon slags maffiaorganisation, sade Henrik Olsson Lilja

Anförandet fick en av de medåtalade lönebidragsanställda att ryckas med, ställa sig upp och applådera samtidigt som han ropade ut i salen:

– Heja Halef!

Advokat Olsson Lilja bemötte även åklagarens påstående om att Halef Halefs engagemang i syrianska bolag, föreningar och kyrkan motsvarar en heltidstjänst och att han gjort sig skyldig till grovt bidragsbrott genom de 1,2 miljoner kronor som utbetalats i sjukersättning.

– Ordförandeskapet i stiftet har tagit kanske två timmar i månaden, engagemanget för Syrianska nätverket i Sverige, ungefär två timmar per kvartal. För Syrianska fastighetsbolaget AB, cirka två timmar i månaden. För bolaget Norsborgs centrum, kanske 8-10 timmar per månad. Tv-kanalen Suryouyo Sat, har inte tagit någon tid alls.

– Vi pratar om 16 timmars engagemang i månaden – en heltidstjänst är 160 timmar i månaden, säger Olsson Lilja, som menar att en diger utredning låg bakom att Halef sjukpensionerades 2001-02.

– Den visade på ryggproblem, ganska omfattande magproblem och vissa psykiska problem. Att det var en syriansk läkare som ansvarade för det, vilket åklagaren tog upp, beror på att Halef kände sig tryggare med det. Engagemanget har varit en förutsättning för att han ska må bra.

Annons