Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag föll domarna i den så kallade kyrkohärvan.

Annons
Halef Halef.

Domen mot Halef Halef och flera andra inblandade i kyrkohärvan kom på fredagen i Södertörns tingsrätt. Halef döms till tre år och sex månaders fängelse.

"Tingsrätten har i sin idag meddelade dom funnit att ordföranden har gjort sig skyldig till i stort sett samtliga åtalade gärningar och dömt honom för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månade", skriver tingsrätten i ett uttalande.

Den tidigare stiftsordföranden döms att betala skadestånd på 3,4 miljoner kronor till Arbetsförmedlningen och ytterligare 3,9 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Åtta andra personer döms för olika brott till villkorlig dom. Sju så kallade stödpersoner frias däremot eftersom deras ansvarspåstående inte har kunnat styrkas. Åklagaren menar att stödpersonerna haft statlig subventionerad anställning eller placering i kyrkan. Tre av de sju dömda stödpersonerna döms för bidragsbrott eller grovt bidragsbrott och fyra för grovt bedrägeri.

Tre av de som döms till villkorlig dom är Södertäljebor. Föreningens tidigare kassör döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom, i övrigt ogillas åtalet mot kassören.

"Tingsrätten har funnit det styrkt att ordföranden i kyrkan har haft en brottsplan och dömt honom för omfattande brottslighet. De tilltalade som har agerat tillsammans och i samförstånd med honom i någon del fälls också till ansvar men det inte är bevisat att alla åtalade har haft för avsikt att begå brott", skriver tingsrätten i ett uttalande.

I januari väckte åklagare åtal mot den tidigare stiftsordföranden Halef Halef som misstänks ha lurat arbetsförmedlingen och försäkringskassan på totalt 6,1 miljoner kronor. Åklagaren som yrkat på sex års fängelse menar att Halef och de övriga åtalade har lurat till sig pengarna genom att de arbetslösa stödpersonerna aldrig varit på plats eller i vart fall inte jobbat så mycket som påståtts.

Åklagaren menade också att ytteligare ett par miljoner hade gått förlorade om man inte upptäckt det påstådda fusket.

– Genom kyrkan och ideella föreningar knutna till kyrkan har utbetalningar beviljats ur välfärdssystemet. Personer har påståtts arbeta för föreningarna, vilket utredningen visar att de inte har gjort. Man har satt detta i system, brotten har pågått under längre tid och varit svåra att upptäcka, säger kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm i ett uttalande.

Halef Halefs advokat, Henrik Olsson Lilja, menade att hans klient är ett offer för sin popularitet.

– Han är känd som en handlingens man som folk vänt sig till för att få hjälp. Han vidgår att vissa fel har begåtts, men förnekar brott, säger Henrik Olsson Lilja, som dessutom menar att Halef är ett offer för ett system med massvis av brister men utan kontroll och att alla vet om det.

– Polisen kan göra nedslag nästan överallt och hitta samma brister, det är en praxis att det fungerar så, sade Olsson Lilja till LT i januari tidigare i år.

Annons