Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktade som friats vill ha miljoner

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

De friades båda för medhjälp till dubbelmordet – efter 19 månader i häkte. Nu begär de miljonbelopp i skadestånd från staten.

Ersättningarna till personer som suttit frihetsberövade växer. Fram till sista oktober i år hade staten betalt ut över 47 miljoner kronor till personer som suttit frihetsberövade utan att dömas skyldiga, enligt TT. Förra året var totalsumman 40 miljoner kronor.

Orsaken till ökningen av utbetalningar i år handlar till viss del om att ersättningen höjdes i januari. Dessutom vägs den mediala uppmärksamheten in mer från och med i år.

Enligt TT:s genomgång ska den största enskilda summan som utbetalats ha varit på över 1,1 miljoner kronor – till Bertil Fors som dömdes för ett mord i Eslöv 1986, men sedan friades.

Men i kölvattnet av dubbelmordsutredningen och gangsterrättegången väntas minst två skadeståndsanspråk bli riktigt stora. Det gäller två personer, 22 och 32 år gamla, som friades för medhjälp till dubbelmordet i den numera ogiltiga tingsrättsförhandlingen.

Åklagarsidan valde att inte överklaga domarna mot dem och domarna hann vinna laga kraft innan hovrätten beslutade att rättegången skulle tas om.

Båda satt häktade i ett år och sju månader. 32-åringen har begärt 600 000 kronor i lidande, 308 427 kronor i förlorad arbetsförtjänst och 5 000 kronor i ombudskostnader – totalt 913 427 kronor.

22-åringen har också han begärt 600 000 kronor i lidande och 4 519 kronor i ombudskostnader.

– Vi fick in ansökningarna den 17 september och de här ärendena brukar ta ungefär ett halvår, säger Markus Agnvall, handläggare på Justitiekanslern, (JK).

Köp den enkelt med sms här !

Läs mer om skadestånden i gangsterrättegången i fredagens papperstidning.