Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Buller fyller 50: "Det är faktiskt en jättemärklig känsla"

Efter en lång tids förnekande är Dagen D inne för Håkan Buller. Onsdagen den 14 december fyller stadsbyggnadsnämndens ordförande 50 år.

2016 är ett tvåfaldigt jubileumsår för Håkan Buller, inte bara fyller han ett halvsekel, det är också 25 år sedan han och dåvarande frun Boel (Godner) närmast bott i Märsta flyttade till Södertälje men när de väntade sitt första barn var det omöjligt att få barnomsorg.

– Vi hade flera kompisar i Södertälje, och i samma veva hade vi ett par som skulle byta lägenhet i Södertälje så då köpte vi deras lägenhet i Hovsjö. Den första tanken som slog mig när jag kom till Södertälje var ”Wow, en riktig stad så nära Stockholm”. Det var något helt annat än Märsta, ja eller Solna och Huddinge för den delen, och den känslan sitter i, minns Håkan Buller.

Han växte upp i västgötska Skövde, och eftersom hans mamma var mycket ung när han föddes så kom han att växa upp hos sin mormor med mamman på avstånd. Mormodern var en handlingskraftig kvinna, frireligiös och bestämd med tydliga åsikter men hon var också kärleksfull. Det blev en annan sorts uppväxt än hans kamraters.

– Det var ju extremt annorlunda, man var hela tiden lite annorlunda i olika sammanhang. Mormor var ju 60 år när jag föddes och det var hon som gick på föräldramöten och som satte regler om hur länge jag fick vara ute om kvällarna, men alltid med det bästa i omtanke och med glimten i ögat.

Det var tidigt 80-tal, och i världen rasade konflikter som engagerade den nyfikna och samhällsintresserade gymnasisten Håkan Buller. Tajmingen för att gå med i just SSU låg dessutom helt rätt.

– I valrörelsen 1982 hade Sverige en misslyckad borgerlig sexårsperiod med kraschade regeringar och budgetunderskott, det drog rätt ordentligt mot vänstersidan då. När Socialdemokraterna vann valet 1982 var känslan lite som när Obama vann 2008, det var magiskt nästan.

Några studier efter gymnasiet blev det inte, mycket eftersom det inte fanns någon studietradition hemifrån. Håkan Buller tror att han kan vara den sista generationen där det fortfarande var fullt möjligt att göra karriär inom tjänstemannayrken utan färdiga högskolestudier.

Först långt senare skulle han komma att läsa först lite juridik och sedan statsvetenskap. Yrkeskarriären har spänt över titlar som ombudsman för (S), kommunalrådssekreterare, informationschef på Telge energi och kommunikationsansvarig på Trafikverket. 2015 valdes han till sitt nuvarande heltidsuppdrag i Södertälje kommun.

– Jag brukar säga det att jag är nog stadsbyggnadsordförande i den roligaste tiden i modern tid i Södertälje – det är så jäkla häftigt just nu! Det händer så mycket och det är så många aktörer som nu kommer hit, företag som i 40 år aldrig har reflekterat över tanken att bygga här, men som nu vill bygga och vara med och utveckla Södertälje.

Själva 50-årsdagen firas med mottagning på stadshuset, och senare en mer privat fest i början av nästa år. Helt bekväm med att gå in i halvsekelsklubben är han inte.

– Det är faktiskt en jättemärklig känsla. Hur många gånger han man inte stått där och assisterat på andras mottagningar – och nu är det jag själv som fyller 50! På ett sätt har landat i det men samtidigt kan jag inte riktigt smälta det, säger han.

FAKTA: Håkan Buller

Bor: Grusåsen.

Familj: Två vuxna döttrar.

Gör: Socialdemokratisk ordförande för stadsbyggnadsnämnden och vice ordförande för Socialdemokraterna i Södertälje.

Bakgrund: har bland annat jobbat som kommunalrådssekreterare till Conny Andersson och Anders Lago, informationschef på Telge energi och kommunikationsansvarig på Trafikverket.

Intressen: ”Jag är grymt sportintresserad, SSK är en djup passion i vått och torrt och när det inte är vinter så finns det ju alltid fotboll och basket”. Nyhetsnörd, gillar att läsa, kolla filmer, vara aktiv på sociala medier och röra sig ute på stan.

Aktuell: Fyller 50 onsdag den 14 december. Firar med mottagning på stadshuset.