Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagelin om succén efter trejden: "Vi har allt som krävs"

Det var laget som Carl Hagelin hatade mer än något annat.Nu spelar han plötsligt själv i en Penguins-uniform – och gillar det.

Annons

Carl Hagelin hade en ledig helg. Inte rivalerna. Bara minuter innan LT når honom besegrade Boston Minnesota på bortais, i en match där David Pastrnák hade en assist, samtidigt som New Jersey lyckades ta två poäng i Philadelphia tidigare under lördagen.

Dåliga nyheter för Pittsburgh Penguins i slutspelsjakten.

– Vi har vunnit åtta av de senaste elva, men det händer inte så mycket i tabellen för alla andra lag i samma situation fortsätter att vinna, säger Carl Hagelin, vars Penguins trots formtoppen bara avancerat en placering, upp till femte plats, i divisionen.

Förra veckan blev speciell för Hagelin – som ställdes mot båda sina tidigare klubbar. Han lyfte in sitt första Penguins-mål i 6–2-segern mot Anaheim. Men mot New York Rangers tog det stopp. Henrik Lundqvist nollade Pittsburgh.

Och för första gången fick Hagelin uppleva rivaliteten mellan Penguins och Rangers, en av ligans hetaste, med svartgula ögon.

– Det är mycket hat mellan de här två lagen och det har varit många heta slutspelsserier. Det var nog det laget man hatade mest i ligan (som Ranger). Men det ändras nu såklart. När man är med dem, lär känna laget och grabbarna, vad det är för typer av spelare och människor utanför isen.

Men alla glömmer inte. Framförallt inte målvakten som fick släppa in Carl Hagelins sista mål som en Ranger, ett övertidsmål som avslutade säsongen för Pittsburgh.

– Han vet inte om det än, men han kommer att få betala någon gång, säger den beryktade skämtaren Marc-André Fleury till triblive.com.

– Ja, det är några som har tagit upp det målet här, bekräftar Hagelin. Jag brukade ha rätt bra stäm mot Pittsburgh i slutspel. Det var väl en av anledningarna till att de var sugna på att trejda till sig mig.

En annan anledning var den nye coachen Mike Sullivans förflutna i Rangers – där han var assisterande till John Tortorella – och hans goda öga till Hagelin.

– Baserat på min tidigare erfarenhet av Hagelin kände jag starkt att han skulle passa in bra här. Se på vår stomme, deras konkurrensfördel är deras fart; Crosby, Malkin, Kessel, Letang, de vill alla spela ett snabbt spel. Jag trodde att Carl, med sin kvickhet i fötterna, skulle komplettera dem, säger Sullivan till newsday.com.

Och Sullivan kastade in Hagelin i lagets andrakedja med Jevgenij Malkin och Phil Kessel redan från första matchen.

– Kessel har otroligt bra fart. En väldigt smart offensiv spelare med riktigt tryck i benen, något som vi båda gillar att använda. Vi har fått lite två-mot-ettor på grund av vår fart. Sedan Malkin, ja, han är ju så bra med pucken att han kan göra vad som helst egentligen. Det blir många öppningar på grund av hur mycket tid och energi folk måste lägga på honom, säger Hagelin.

27-åringen har också en nyckelroll i numerärt underläge.

– Jag får mycket förtroende. Det är kul att spela hockey. Det betyder mycket (att Sullivan är coach). Han var en stor del av min start i NHL. Och jag vet att han pushade för att få mig till Pittsburgh. Det ger en ”hemmakänsla”, på något sätt. Han vet vad jag är bra på – och han vet hur jag kan användas på bästa sätt. Det var väl därför det var så lätt att bara komma in och köra direkt, säger Carl Hagelin.

Patric Hörnqvist har också hjälpt Hagelin tillrätta, både i klubben och i ”Steel City”.

– Jag kände Hörnqvist från innan, han är en otroligt bra kille och har tagit hand om mig här. Det hjälper när en sån spelare, som många respekterar i laget, visar den respekten mot mig. Då blir det lättare att komma in i det.

Vilken klubb gjorde då den bästa affären när Hagelin bytte klubb med David Perron? Hagelin har stått för ett mål och sex assister på elva matcher, samtidigt som Pittsburgh spunnit igång och vunnit åtta av dem. Men även Anaheim har vunnit åtta av elva – och Perron snittar just nu en poäng per match.

– Båda lagen behövde en sådan spelare. Och det har fungerat. På längre sikt får vi se, säger Anaheims coach Bruce Boudreau till OC Register.

Perron tror dock att båda spelarna kommer gynnas av miljöombytet.

– Anaheim passar kanske min spelstil bättre. Och jag tror faktiskt att det kan vara likadant för Hagelin. Det finns mycket fart i Pittsburgh.

Och Hagelin håller med:

– Ja, det fungerar bättre hittills. Samtidigt började jag komma in bra i Anaheim och spelade bra där sista tio matcherna. Men jag gillar sättet vi spelar här, med lite mer frejdighet och fart. I Anaheim var det lite mer kontrollerat.

För Pittsburgh gick slutspelsjakten vidare borta mot Florida natten mot tisdagen – men det blev förlust efter straffar, 1–2. Hagelin poänglös.

– Vi måste få tillbaka lite spelare som är skadade. Får vid det, då har vi allt som krävs, säger Carl Hagelin.

Fakta: Carl Hagelin

Ålder: 27.

Position: Vänsterforward.

Draftad: I sjätte rundan 2007, som 168:e spelare totalt.

Klubb: Pittsburgh Penguins.

Tidigare i NHL: Anaheim Ducks, New York Rangers.

Kontrakt: Skrev i somras på ett avtal för fyra säsonger, värt fyra miljoner dollar årligen. Kontraktet är totalt sett värt runt 135 miljoner svenska kronor.

Statistik 2015/16 – före trejden: 43 matcher, 4 mål och 8 assister, -10. I snitt 1,9 skott per match. Istid: 15.00.

Efter trejden: 11 matcher, 1 mål och 6 assister, +2. 2,5 skott per match. Istid: 17.11.

Noterat: Carl Hagelin har varit klart effektivast som spelare med två dagars vila i benen. Florida får se upp i natt.