Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade änglavakt när plåt föll från tak

Två stora plåtar föll i dag ner från taket på en bostadsrättsförening och var nära att hamna i huvudet på kommunens säkerhetssammordnare.– Hade jag fått de där i huvudet så hade jag inte firat jul här, säger Mats Hansson som var på väg från stadshuset.

När Mats Hansson, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun, skulle promenera från Södertälje stadshus till polishuset strax innan klockan 14 skyndade han över Campusgatan eftersom han var lite sen.

–  Då rasslade det till bakom mig och jag hörde ett jättebrak. När jag blickar bakåt ser jag två jättestora plåtar som ligger sju, åtta meter bakom mig, berättar han.

När han tittar upp ser han att det pågår ett takarbete. Ett par bakom honom stannade till och började skrika upp mot taket. Vad Mats Hansson såg så skadades ingen och han själv var tvungen att jäkta vidare.

– Fastighetsägaren ska ju ha bättre koll på takets skick. Det skulle vara förödande om någon fått dem på sig. De föll säkert tio meter och var säkert en och en halv meter långa och en halv meter breda, säger Mats Hansson.

Vad han såg fanns inget skydd på taket och inga varningar om att takarbete pågick.

De som jobbade på taket var Skoglunds byggnadsplåtslageri. De var på plats på upppdrag av bostadsrättsföreningen HSB Eken.

– Jag har precis pratat med grabbarna och plåtarna som blåste ner var de gamla plåtarna som hann släppa innan vi hann sätta dit nya, säger Gert Skoglund, arbetsledare på företaget.

Han säger att de inte kunde gjort något för att förhindra att just de här plåtarna föll. Vid jobb i den här storleken brukar inga avspärrningar eller skydd för fallande föremål behövas menar Gert Skoglund.

– Grabbarna sprang ner och kollade men de ska inte ha gjort någon skada. Nu har de satt dit allt som det ska.

Hur ska man förhindra att det här händer igen?

– Fastighetsägarna måste ringa tidigare.

Han säger att de varit på många jobb den senaste tiden där takplåtar flugit bort i blåsten.

– Det händer ständigt att vi måste återmontera plåtar som blåst bort. Det kan gå riktigt illa.

Åsa Ekbäck är sekreterare och kontaktperson i bostadsrättsförening HSB Eken som beställt takjobbet. Enligt henne var Skogslunds på plats för att åtgärda läckage.

Hon menar att föreningen följer en underhållsplan för taket och hon tror inte att de skulle kunnat göra något för att undvika dagens olycka.

– Det har varit väldigt blåsigt så det skulle kunnat hända på vilket tak som helst, säger Åsa Ekbäck.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?

– Vi kommer anlita Skoglunds så att de kontrollerar att alla takplåtar sitter fast som de ska. Mer kan vi inte göra.