Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Haddad om karriären - och drömmen som sprack

Andreas Haddad blickar tillbaka på fotbollskarriären och berättar om skadorna, om målen, och om drömmen som sprack. Men också om nya jobbet, om framtiden som tränare - och kritiken mot ledningen i Assyriska FF.

Annons

Andreas Haddad har bytt fotbollen mot träningsbollen. Ja, det är faktiskt en sådan stor gummiboll han sitter på vid sitt skrivbord på jobbet som arbetsledare på Telge Tillväxt.

–Jag tänkte att jag kunde träna lite situps när jag sitter på kontoret. Jag har ju inte tränat ordentligt sedan i vintras, det börjar hänga lite här, säger Haddad med ett skratt och klämmer lite på magen.

LT träffar den 33-årige anfallaren i vårsolen på parkeringen utanför kontoret i centrala Södertälje. Han stortrivs på sitt nya jobb. Och har fått upp ögonen för att han har talang för att leda andra.

–Jag märkte att jag trivdes med att arbetsleda andra och ta beslut, och att det verkade fungera bra, att andra trivdes med mig och att det är något jag är bra på. Det är väldigt roligt, så nu tänker jag satsa allt på att bli fotbollstränare, säger Andreas Haddad.

–Men det har varit en omställning. Jag har ju aldrig haft ett riktigt jobb förut, att gå upp klockan sju, sitta och hålla på med dator, skriva och jobba med fakturor och löner och kolla mejlen… Men varje dag är unik, aldrig likadan. Det är ett väldigt roligt jobb, säger Andreas Haddad.

Beslutet att lägga skorna på hyllan var svårt. Men nu är spelarkarriären över. På frågan om vad som är de bästa minnena från fotbollskarriären, blir svaret långt och uttömmande. Om hur han faktiskt började som målvakt i AIK, hur han

En sak är klar – att kärleken till Assyriska FF präglat honom. Han berättar att han lät hjärtat styra över pengarna när han återvände till AFF när klubben åkte ur superettan. Haddad hade haft det tungt i en av Norges bästa klubbar just då, Lilleström, men valde 2007 att skriva på för Assyriska och sköt 13 mål på 17 matcher i division 1 norra.

–Jag spelade för typ inga pengar alls. Men jag sa till dem (de styrande i klubben) att så fort vi går upp så är jag klar här, säger Haddad, som efter det flyttade till Vejle i den danska ligan.

Några år senare var han tillbaka i Assyriska, efter en lyckad tid i Oman där han gjort sju mål på åtta matcher. Återigen återvände Haddad till Assyriska för en kort period – när en av hans vänner, Assyriskaspelaren Eddie Moussa, skjutits till döds i dubbelmordet i Ronna i juni 2010.

–De ringde från Assyriska och bad mig att jag skulle ställa upp. ”För Eddies skull” sa de. Eddie var ju deras målgörare, minns Haddad, som gjorde åtta mål på tio matcher från start för AFF i superettan den gången.

–Jag spelade nästan gratis i sex månader, minns Haddad.

Men återigen hade han bestämt sig tidigt för att flytta vidare igen. Han flyttade till Örebro, och längre fram skulle han hamna i Brommapojkarna i allsvenskan och Hammarby i superettan.

Men däremellan var det nära att han fick göra det alla fotbollsspelare drömmer om – att flytta till en storklubb utanför Sverige.

Innan han skrev på för Örebro var han högaktuell – ja till och med klar – för holländska storklubben Feyenoord, berättar han.

–Jag var nere och hälsade på, tränade, jag hade skakat hand med Leo Beenhakker (legendarisk tränare och fotbollsprofil som då var teknisk direktör i Feyenoord, och som en gång var den som värvade Zlatan Ibrahimovic till Ajax) och allt var klart. Sedan blev det inget. De fick problem med elitlicensen och kunde inte värva. De bad mig att vänta, de skulle få in nya finansiärer. Det kunde ta tre veckor. Samtidigt ville Örebro signa mig och jag vågade inte vänta, minns Haddad.

När han blickar tillbaka konstaterar han att han ofta gjort många mål i de klubbar han spelat i – men skador har satt stopp.

–16 operationer! Det har varit alla möjliga kroppsdelar. Men jag har tagit med mig att man aldrig ska ge upp. I Hammarby kallade de mig för ”Skaddad” för att jag blev skadad hela tiden, ler han.

–Skadorna har förstört allt. Alla säsonger i allsvenskan har börjat bra och sen har jag blivit skadad. Men jag ångrar mig inte, det var varit värt alla operationer och allt jobb för all glädje som jag fått tillbaka från fansen. Jag tror att jag inte har lyssnat på kroppen utan bara gått på hjärta, säger Haddad.

Något som svider är däremot hur karriären fick sitt slut. Alltför tidigt, känner han själv. Han hade velat fortsätta utvecklas på den nya positionen som mittback. Och han är kritisk till ledningen i Assyriska.

–Jag ville spela några år till och kände absolut att jag höll i superettan. Det var min första säsong med ny spelstil och det var några okunniga som tog beslutet att jag inte skulle få vara med längre, säger Haddad, som inte ville spela i någon annan klubb.

–Får jag inte spela i AFF och med mitt folk så vill jag inte fortsätta längre.

Totalt blev det elva mål på 32 matcher i allsvenskan och 33 mål på 133 matcher i superettan för Andreas Haddad.

Nu tänker han satsa på att bli tränare och är inställd på att gå de utbildningar som krävs. Han nämner Nanne Bergstrand och Rikard Norling som två av de bästa tränare han haft.

Och han har bilden klar för sig hur han vill bli själv som tränare.

–Jag skulle vilja ha en mindre trupp med hög kvalitet där alla känner sig delaktiga, där avbytarna är avgörare och inget annat. Och jag skulle vilja bygga upp en familjekänsla där alla bryr sig om varandra. När man fått en så pass stark grupp att jobba tillsammans så blir inte problemen en börda utan en utmaning att lösa, säger Andreas Haddad.