Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Gälsing prisas för ”Cabaret”-roll

LT:s Kulturpris i kategorin Debutant ges i år till skådespelaren Gustav Gälsing, 19 år. Priset delas ut på fredag, under Kringelfestivalens första dag.

Kulturpriset 2014. ”Willkommen, bienvenue, welcome! Im Cabaret, au Cabaret, to Cabaret.” Gustav Gälsing spelar på pianot och sjunger öppningslåten till den amerikanska musikalen ”Cabaret”. Han lyfter sedan på hakan, intar en rak hållning och ställer sig bekvämt på Sagateaterns scen. Här har han tillbringat minst en dag i veckan sedan han var nio år.

– Det är som att vara hemma här och nu har jag vant mig vid att scenen ser ut som den gör. Den är anpassad efter föreställningen ”Cabaret” som har en nypremiär under hösten, säger han.

”Cabaret” hade premiär i våras och den uppskattade föreställningen framfördes tio gånger. Gustav spelade den sjungande konferencieren som har koll på allt.

– Jag har aldrig sett mig själv som sångare. Det var 2008 när vi gjorde ”Oliver Twist” som jag blev ombedd att sjunga solo. Jag var 13 år och undrade om de visste något om min sångröst som inte jag visste. Det gick bra, och nu i ”Cabaret” har jag fler sånger än repliker, säger Gustav.

I höstas hade han en roll i föreställningen ”Parsifal” på Kungliga Operan i Stockholm, en erfarenhet Gustav inte byter ut mot annat.

– Vi gav sju föreställningar och jag lärde mig jättemycket, men jag tror inte att operascenen är något jag kommer att fortsätta satsa på. Med det menar jag inte att jag inte kommer att ställa upp om de ringer om flera roller, säger han.

Trots hans låga ålder, 19 år, är Gustavs meritlista lång. Uppväxten med Södertälje teateramatörer, dockteater, musik och sång på förskolor och äldreboenden. Till det en filmroll och medverkan i en av Icas reklamfilmer.

– Jag har alltid gillat att underhålla och det har lockat mig att spexa, stå på scen och hålla på. Det är kul att få andra att skratta och att få deras uppmärksamhet. Man får blodad tand ju mer man håller på och ju mer man utvecklas. Men jag har mycket kvar att lära, säger Gustav Gälsing, som vill fortsätta med det här och som nu har sökt till scenskola:

– Jag ser ingen anledning att sluta och jag vet inte vad jag annars skulle göra.

Han blev väldigt överraskad när LT ringde och informerade honom om Debutantpriset.

– Jag blev så glatt överraskad … ja, chockad. Jag gör ju inte det här för att få något pris och nu får jag det ändå. Det är ett bevis på att andra uppskattar det jag gör. Innan ni ringde gick jag faktiskt och undrade för mig själv vem årets Kulturpris kommer att gå till. Jag tänkte på flera personer, bland andra Marina Nyström. Det här ger mig en knuff att fortsätta med det jag gör, säger han och avslutar skämtsamt:

– Och så att jag blir lite snobbig också.