Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustafsson om slutspelet: ”Viktigt att jag presterar och levererar”

Linköping inte bara skrällde mot Pixbo – de körde över seriesegraren i SM-kvarten. Nu väntar Dalen i semin. Men för Telgefostrade Tobias Gustafsson är det mer än en SM-pokal på spel.

Annons

Förra året nådde Linköping sensationellt SM-finalen i Globen – en historisk första för klubben (3–6-förlust mot Falun). Nu är laget – där Tobias Gustafsson har sällskap av ytterligare en Södertäljeprofil i veteranen Mikael Karlsson – på väg att upprepa bragden, efter att i söndags bortabesegrat grundseriens segrare Pixbo.

– Just att vi vann med 4–1 i matcher är ju så klart en skräll. Men samtidigt är det mycket jobb bakom. (Johan) Asbrant, vår tränare, satt ju dag och natt och gick igenom klipp efter klipp för att försöka hitta rätt försvarsspel för att ta ut deras mönster. Och det tycker jag att vi lyckades med, säger Tobias Gustafsson.

Linköping, som slutade på en sjundeplats i grundserien, har glimtat till ett par gånger under den gångna säsongen, men det är först under slutspelet som laget hållit en kontinuerlig hög nivå.

– Det är ju lätt att säga nu i efterhand, men vi visste att vi skulle höja oss i slutspelet. Vi har många individer i laget som är lite griniga, riktiga vinnarskallar som får ut sin rätt i ett slutspel, säger 23-åringen och fortsätter:

– Vi vet ju vad som krävs, i och med förra året. Vi vet hur mycket man måste slita och hur mycket man måste offra sig för att nå slutmålet – ett SM-guld.

Men först väntar IBK Dalen i semifinalen, som spelas i bäst av sju matcher. Och för Tobias Gustafsson gäller det att visa mer. Totalt tre poäng i matcherna mot Pixbo är backen inte nöjd med.

– Mm, det har väl varit lite så där. Jag har mer att bidra med. Rent försvarsmässigt så har det varit en bra serie, men i den offensiva biten har jag mer som jag måste plocka fram till semifinalen.

I december avgörs VM i Riga, Lettland. Men även om det är långt dit, menar Tobias Gustafsson att den egna insatsen i SM-slutspelet kommer bli avgörande för att ta en plats i Jan-Erik Vaars VM-trupp.

– Det är viktigt att jag presterar och levererar. Jag har inte spelat något VM tidigare och är rätt så färsk i landslagssammanhang, så de vill fortfarande se vad jag har och hur jag står mig i pressade situationer. Så det gäller att jag verkligen tar för mig och visar vad jag kan när det står och väger.

Hur ser du på din chans att ta en plats i VM-truppen?

– Som realistisk. Jag har fått bra respons från dem. Samtidigt är det många backar som kommer vilja visa upp sig i slutspelet, så jag känner mig verkligen inte given.

Sverige är, som vanligt, storfavoriter till att ta hem VM. Då är det kanske mer spännande med SSL, som i år varit mer jämn än på länge.

– Många föreningar har tagit stora steg. Ta oss, för några år sedan var Linköping ett underdog-gäng, nu har vi fått mycket mer rutin. Att det är så jämt tror jag har stor betydelse för intresset för SSL.

Fotnot: Första semifinalen mellan Dalen och Linköping spelas på måndag. I den andra semifinalserien, som inleds redan på söndag, möts Falun och Storvreta.